English | Hrvatski

ZAVEST KRIŠNE

VAISHNAVA FOUNDATION

Sledeči stopinjam najodličnejšega oznanjevalca zavesti Krišne v zahodnem svetu

NJEGOVE BOŽANSKE MILOSTI A.C. BHAKTIVEDANTA SWAMI PRABHUPADE


Naš Izvoren Odnos s Krišno: Nadaljevanje

Avtor: Bhakta Eric Johanson
Uredil: Šriman Kailasa Candra das

Ko se v krogih zavesti Krišne pojavi nestrinjanje, bi morali poiskati duhovno avtoriteto, ki lahko to razreši. Članek Izvorno Smo Vsi Bitja Zavestna Krišne ni bil toliko namenjen razrešitvi nasprotja glede izvora živega bitja, kot je bil namenjen določitvi končne avtoritete. Nasprotna stran se svojih prepričanj trdno oprijema in jih skoraj sigurno ne bo spremenila. Zato je moj poudarek bil na tem, kdo je kompetenten, da poda končno sodbo. Zaključek mora biti, da je naš najbližji sampradaya ačarja, Njegova Božanska Milost A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, končen razsodnik. To je lepo potrjeno s strani Mahesh Raya prabhua:

"Zato moramo sprejeti Šrila Prabhupadove besede kot KONČNE." Moj Bhakta Nikoli Ne Propade -- Mahesh Raja

V svojem članku, Mahesh Raja ugovarja interpretacijam navedenih izjav prejšnjih ačarij. Ne glede na ta pisanja, Šrila Prabhupada je najbližji mahabhagavat naše Gaudiya Vaišnava parampare. Zatorej, ostaja predstavnik vseh teh prejšnjih ačarij, razen če oziroma ko se naslednji mahabhagavat jasno manifestira v naši liniji. Prabhupadovi zaključki na vse točke siddhante se ne razlikujejo od teh nasledstva učencev. Z drugimi besedami, če nam kdo lahko definitivno pove, kakšni so zaključki prejšnjih ačarij, je to Njegova Božanska Milost A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada.

Vsi poudarki v tem članku so dodani.

"Brez padca" tabor citira dva odlomka iz Šrila Prabhupadinih komentarjev. Na videz dajeta kredibilnost "brez padca" teoriji:

"... trditev, da bi služabnik Gospoda lahko padel iz Vaikunthe, se zdi neverjetna."

in ...

"Zaključek je, da nihče ne pade iz duhovnega sveta, oziroma s planeta Vaikunthe, ker je to področje večnosti.

Šrimad Bhagavatam 7.1.35 in 3.16.26, komentar

Če ne bi bilo nobenih drugih komentarjev oziroma pisanja na to temo s strani Njegove Božanske Milosti, bi to lahko bilo smatrano za močan dokaz.

"Takoj ko poskusimo postati Gospodar, smo nemudoma prekriti z Mayo. Pred tem smo bili s Krišno v Njegovi lili oziroma zabavi, ampak to prekrivalo Maye ima lahko zelo, zelo, zelo, zelo dolgo obdobje trajanja. Zatorej, veliko kreacij prihaja in odhaja. Glede na to dolgo periodo časa je včasih rečeno, da smo večno pogojeni ... Brez da nekdo razvije polno devocijsko služenje Krišni, se dvigne samo do brahma-sayujye, vendar pade navzdol. Po milijonih in milijonih let držanja sebe stran od Gospodove lile, ko nekdo pride do zavesti Krišne, postane ta perioda zanemarljiva, prav tako kot sanje. Ker pade navzdol z brahma-sayujye misli, da je to lahko njegov izvor, ampak ne spominja se, da je še pred tem bil s Krišno.
- IZVOR JIVE: BRAHMAJYOTI ALI KRIŠNA LILA? – Avstralski pogovor s Šrila Prabhupado, transkribiran kot Nectar of the Month, BBT Report, januar, 1982. Citat iz članka Še Pred Tem, avtorja Kailasa Candra dasa

"Seveda, vsakdo ima določen odnos z Gospodom, in ta odnos se ponovno obudi s popolnostjo v devocijskem služenju. Toda v sedanjem stanju življenja nismo samo pozabili Vsevišnjega Gospoda, ampak smo pozabili tudi naš večen odnos z Gospodom. Vsako živo bitje ... ima določen odnos z Gospodom večno. To se imenuje svarupa. S procesom devocijskega služenja lahko nekdo obudi to svarupo, in to stanje se imenuje svarupa-sidhi – popolnost nekogaršnjega konstitucijskega položaja ... Imamo intimen odnos z Gospodom in ker smo kvalitativno eno ... celoten namen Bhagavat Gite je ponovno oživeti našo sanatana dejavnost, ali sanatana dharmo, ki je večna dejavnost živega bitja ... Gospod sestopi, da bi vrnil vse te padle, pogojene duše, da jih pokliče nazaj v sanatana večno nebo, tako da sanatana živa bitja lahko ponovno pridobijo svoj sanatana položaj kot večni družabniki Gospoda." Bhagavat Gita, Uvod

Na videz nespravljiva stališča lahko razrešimo, ker, na srečo, obstaja veliko posnetih pogovorov in komentarjev, kjer je Šrila Prabhupada bil direktno vprašan glede izvora živega bitja:

Bhakta: Mislim, da si nekoč rekel, da ko enkrat pogojena duša postane popolna in pride ven iz materialnega sveta in gre na Krišnaloko, potem ni možnosti za padec nazaj.
Prabhupada: Ne! Možnost obstaja, ampak ne pride. Ravno tako kot po tem, ko si dal roko v ogenj, je ne boš dal nikoli več, če si inteligenten. Tako tisti, ki gredo nazaj k Bogu, ti postanejo inteligentni. Zakaj oditi nazaj k Bogu? Tako kot smo mi v redu življenja odpovedi. Odpovedali smo se družinskemu življenju po nekaj razmišljanja. Sedaj, če nekdo pride, "Svamiji, vzemi tisoč milijonov dolarjev in se ponovno oženi in postani družinski človek," nikoli ne bi postal, ker imam slabo izkušnjo. Nikoli ne bi postal..." - Čaitanja Čaritamrita predavanje, Adi-lila 7.108 -- San Francisco, 18. februar, 1967 (Poudarek dodan)

Paramahamsa: Lahko pridemo v duhovni svet in se vrnemo?
Šrila Prabhupada: Da.
Paramahamsa: Pademo?
Šrila Prabhupada: Da. Takoj ko poskusimo, "Oh, ta materialen svet je zelo privlačen," "Da," Krišna pravi, "Da, pojdi". Ravno tako kot nihče ni zainteresiran za zavest Krišne. Ali misliš da je vsakdo zainteresiran? Želijo uživati ta materialen svet. Drugače kakšen je pomen svobodne volje? - (Jutranji sprehod po Cheviot Hills Golf Course – 13. maj, 1973, Los Angeles)

Prevajalec: Vprašanje se glasi: ali smo padli v ta materialen svet, da bi našli višje zadovoljstvo?
Prabhupada: Ne razumem ...
Yogesvara: Mislim, da je njegovo vprašanje sledeče: mož bo zapustil svojo ženo, ker je nezadovoljen. Toda če je naša ljubezen do Krišne izvorno popolna, zakaj smo to zapustili?
Prabhupada: TI SI ZAPUSTIL ... Ravno tako kot če nekdo vsak dan je purije in halavo, in si zaželi jesti narasel riž. Tako je ta tendenca tukaj. Tudi to je ena stran uživanja. 'Dnevno jem to, naj poskusim nekaj drugega.' Kje je težava? To nagnjenje je prisotno.' To je prav tako uživanje. Konec koncev, mi hrepenimo po užitku, anandamayo bhyasat. Na ta način želimo različne okuse, 'Naj poskusim to, naj poskusim ono.' Tako je osnoven princip uživanje, čutno uživanje. To je vse." Bhagavat Gita predavanje, 5. avgust, 1976 (Pariz)

Ta in veliko drugih citatov daje direkten odgovor na vprašanje. "Brez padca" tabor, po mojih izkušnjah, ni nikoli konfrontiral, preiskal, ali razložil vseh teh dokazov. Ti direktni odgovori glede polemike o izvoru trdno utemeljujejo Šrila Prabhupadovo absolutno mnenje, in to mnenje je bilo velikokrat predstavljeno v njegovih predavanjih, pogovorih in komentarjih. Moto njegove revije je bil "Nazaj k Bogu," nakazujoč, da smo nekoč že bili tam, in da nas bo njegovo vodstvo vrnilo tja.

Katerikoli iskren sledilec Šrila Prabhupade, bo sprejel njegove izjave kot končne. Če jih nekdo ne more sprejeti, potem ima bodisi svoje lastno mnenje, ali pa je pod vplivom kakšne konkurenčne avtoritete. Pogosteje kot ne, v tej drugi opciji, je ta avtoriteta nekdo, ki je povezan s Šrila Prabhupadovimi brati po Bogu. Biti predisponiran do določenih zaključkov, in potem selektivno iskati po Šrila Prabhupadovih posnetkih in zapisih z namenom potrditi te predispozicije, takšen pristop ne bo prinesel nič dobrega. Takšna aktivnost je bolj ali manj v duhu osebe, ki želi samo tisti del kokoši, ki nese jajca -- ne želi pa tistega, ki ga je treba hraniti.

Pundarikaksa devi dasi, v enem izmed svojih nedavnih sporočil nakazuje na komentar, pripisan Šrila Bhaktivinoda Thakuri, in izgleda da selektivno zavrača samoumeven citat Šrila Prabhupade, katerega je navedel Mahesh Raja. Takšna proti propaganda efektivno spodkopava Prabhupadovo gibanje zavesti Krišne, ustanovljeno za časa manifestirane prisotnosti Njegove Božanske Milosti. Prabhupadov citat je samoumeven in trdno utemeljuje izvor živega bitja v duhovnem svetu.

Čeprav je površinska krivda za to bolezen lahko naložena njegovim sovražnim bratom po Bogu, prava krivda leži na začetni nezvestobi enajstih tako imenovanih conskih ačarij. Njihova slepa ambicija je bila tista, ki je na koncu povzročila popoln prezir do Šrila Prabhupadovih navodil glede nasledstva. To je odprlo vrata pogubnemu vplivu Prabhupadovih bratov po bogu, katerih veliko je bilo sovražnih do njega. Na kratko, conarji niso v resnici verjeli mahabhagavatu, misleči, da so njim-služeče izmišljotine superiornejše. Bhakte, ki so kazali na te napake, so obravnavali zelo ostro. Ironično, nekateri izmed teh vodilnih sekretarjev so še vedno čaščeni in priznani kot guruji v gibanju, ki se sedaj lahko imenuje samo njihovo.

Nasprotja se nadaljujejo

Prijazna retorika z ostrimi pogled--v obliki obtožb glede mayavade--ni v duhu pristne Vaišnavske/brahmanske debate. Če nekdo svojega nasprotnika obtoži, da zagovarja zaključke, ki so onesnaženi z mayavado, bi moral biti pripravljen demonstrirati z logiko, spisi in referenco Prabhupade, kako je to tako. Drugače, se zadeva spremeni v argumentum-ad-hominem, in to lahko vodi v vaishnavaparado.

V eni izmed nedavnih objav je bil omenjen Kundali prabhujev dokument z naslovom "Niti listje ne pade iz Vaikunthe." Ponujeno kot kritika mojega nedavnega članka, Drugi Del Purujit prabhujeve nedavne objave ponuja citate pripisane Jaiva Dharmi:

“Maha-Vishnu, an incarnation of Sankarshana, becoming situated in the jiva-shakti as Supersoul, manifests the living entities of the material world. All these jivas (coming from Maha-Vishnu) are disposed to maya. Until they attain the shelter of the pleasure potency (hladini shakti) of the chit world, by the mercy of the Lord, they are prone to be defeated by maya. The unlimited conditioned jivas being defeated by maya remain under the influence of her three modes. Therefore the principle is that only the jiva-shakti manifests jivas and not the chit-shakti.” Jaiva Dharma, Chapter 15

“The atomic conscious jivas, who come out like rays from Maha-Vishnu’s glance at maya, are also uncountable. Being in proximity to maya, these jivas see the variegatedness of maya. They have all the characteristics of the ordinary jivas as described before, yet because of their atomic nature they sometimes glance marginally towards the spiritual creation and sometimes towards the material creation. In this marginal state, the jiva is weak, because he has not yet attained spiritual power by the mercy of the worshipable Lord. Out of these unlimited jivas, the ones who desire to enjoy maya remain eternally bound by maya, because of being attached to sense enjoyment. Those who engage in devotional service to the Lord go to the spiritual world getting the strength of the chit-shakti by the mercy of the Lord.” Jaiva Dharma, Chapter 16

Vedno se spominjajmo, da so ti angleški prevodi bengalskih tekstov malenkost sumljivi. Samo ena napačno prevedena beseda lahko povzroči veliko razliko v interpretaciji. Različni prevodi panditov, katerih stopnja realizacije ni bila potrjena od našega sampradaya ačarje, so sposobni povzročiti probleme. Takšnega problema nimamo s Šrila Prabhupado (razen s spremembami narejenimi v njegovih knjigah, vendar je to onstran domene tega članka).

Citata, domnevno prevedena iz Jaiva Dharme, samo nakazujeta, da so "živa bitja v materialnem svetu" (že v materialni atmosferi) manifestirana iz maha Višnua. Ni nujno, da to vključuje vsa živa bitja. Glede navedka, pripisanega Jaiva Dharmi iz poglavja 16, ni nikakršne prepovedi, da ne obstajajo jive, zavestne Krišne, ki se razlikujejo od teh, "ki so se pojavile kot žarki iz Maha Višnuovega pogleda na mayo." Čeprav Kundali prabhu vleče absolutne zaključke iz Jaiva Dharme, bolj razsodna analiza meče dvom na "brez-padca" predlog.

V drugih člankih na tej spletni strani Kailasa prabhu razjasnjuje, v skladu s pisanjem Šrila Prabhupade, da pravi izvor živih bitij ne more biti anestezirano stanje brez zavesti Krišne znotraj Maha Višnua. Da so pogojene duše manifestirane iz Maha Višnua, to je potrjeno tudi s strani Šrila Prabhupade. Toda ali je to njihov končen izvor?

"Takoj ko poskusimo postati Gospodar, smo nemudoma prekriti z Mayo. Pred tem smo bili s Krišno v Njegovi lili oziroma zabavi, ampak to prekrivalo Maye ima lahko zelo, zelo, zelo, zelo dolgo obdobje trajanja. Zatorej, veliko kreacij prihaja in odhaja. Glede na to dolgo periodo časa je včasih rečeno, da smo večno pogojeni ... Brez da nekdo razvije polno devocijsko služenje Krišni, se dvigne samo do brahma-sayujye, vendar pade navzdol. Po milijonih in milijonih let držanja sebe stran od Gospodove lile, ko nekdo pride do zavesti Krišne, postane ta perioda zanemarljiva, prav tako kot sanje. Ker pade navzdol z brahma-sayujye misli, da je to lahko njegov izvor, ampak ne spominja se, da je še pred tem bil s Krišno.
- IZVOR JIVE: BRAHMAJYOTI ALI KRIŠNA LILA? – Avstralski pogovor s Šrila Prabhupado, transkribiran kot Nectar of the Month, BBT Report, januar, 1982. Citat iz članka Še Pred Tem, avtorja Kailasa Candra dasa

"Jiva je prav tako opisana kot sanatana, večna, in tudi Gospod je opisan kot sanatana v Enajstem Poglavju ... Imamo intimen odnos z Gospodom ... je celoten namen Bhagavat-gite oživiti našo sanatana dejavnost, ali sanatana dharmo, ki je večna dejavnost živega bitja ... Gospod sestopi, da bi te padle, pogojene duše vrnil na pravo pot in jih poklical nazaj v sanatana večno nebo, tako da lahko sanatana živa bitja ponovno pridobijo svoj večen sanatana položaj večnega druženja z Gospodom." Bhagavad-gita, Uvod. (poudarek dodan)

Kailasa Candra prabhu pojasnjuje, da je nelogično, da nekdo "ponovno oživi" devocijsko zavest, če tega pred tem nikoli ni izkusil (pred neko vrsto anestezijskega stanja). Tukaj povzemam, z njegovim dovoljenjem, nekaj teh logičnih in šastričnih razumevanj iz njegovih člankov:

Ko so privrženci "brez-padca" konfrontirani z učenji, da je jiva originalno bila v duhovnem svetu, jim to ni všeč. Enako reakcijo imajo, ko jim je rečeno, da lahko jiva bodisi pravilno ali nepravilno uporablja svojo svobodno voljo. Površno mislijo, da je to učenje mayavada, ker navidezno prepleta duhovni svet z iluzijo -- v kontekstu zaključka (vada), da Krišnov svet vsebuje iluzijo (mayo).

To je napačno razumevanje. Svobodna volja je svojstvena jivi kjerkoli in jo lahko večno uporablja. Njena svobodna volja je vedno z njo. Svobodna volja, izven možnosti da jo je mogoče zlorabiti, nima smisla. Samo če svobodne volje tam ni, je mogoče, da živo bitje nikoli ne pade iz duhovnega sveta -- poglavitna trditev brez-padca teorije. Duhovna svoboda se doseže in vzdržuje s pravilno uporabo svobodne volje, se pravi, je dobrobit dobljena od svobodne volje. Svoboda, da se giblje kjerkoli znotraj duhovnega neba in se druži, na kakršenkoli način želi, z drugimi osvobojenimi osebnostmi, ni samo po sebi ista stvar kot svobodna volja.

Živali in nižja bitja imajo svobodno voljo prekrito. Ljudje, še posebej v tej dobi, degradirani do stopnje živalskega življenja, so praktično izgubili svojo svobodno voljo. Vsa pristna človeška bitja so obdarjena s svobodno voljo, in prav tako imajo svobodno voljo tudi vsa bitja, ki so naprednejša od človeških .

Šrila Prabhupada nakazuje na zlorabo svobodne volje v zgoraj omenjenem jutranjem sprehodu (Cheviot Hills morning walk). Pravi, da je vzrok jivinega padca. Privrženci "brez padca", na drugi strani, trdijo, da svobodna volja ne more povzročiti padca živega bitja iz duhovnega sveta; svobodna volja se nanaša samo na nekoga, ki je že v materialni sferi. Glede na to stališče, tudi če bi nekdo želel priti iz duhovnega sveta v to materialno atmosfero, Krišna ne daje te možnosti. Ta ideja ni podprta s strani Šrila Prabhupade:

Bhaktijana: Ko duše, ki niso nikoli bile pogojene..., ali imajo tudi te neodvisnost?
Prabhupada: Da, ampak te je niso zlorabile. Vedo da "Namenjen sem služenju Krišne," in so srečne v Krišnovi službi.
Bhaktijana: Ali jo sploh lahko zlorabijo?
Prabhupada: Da, lahko jo tudi zlorabijo. Ta moč obstaja.
- Čaitanja Čaritamrita predavanje, Adi-lila 7.108 -- San Francisco, 18. februar, 1967

Brahmananda: Zakaj me Krišna ne prisili, da se predam?
Prabhupada: Ne. Krišna ni neumen, tako kot ti. Ker ti je Krišna dal malo svobode, se tega ne dotika. To je Krišna. Kar da, tega nikoli ne vzame nazaj. To ni nesmiselna podelitev, "Nekaj ti dam, potem pa to vzamem nazaj." Krišna ne dela tega. Dal ti je malo svobode, lahko jo uporabljaš. Yathecchasi tatha kuru pravi Krišna v Bhagavat Giti, "Napravi karkoli želiš." To svobodo vzame narava. Si človeško bitje in če se ne vključiš v zavest Krišne, bo materialna narava odvzela ta privilegij in postal boš pes. Krišna ne vzame, ampak Njegov zastopnik, maya. Tako kot je policija zastopnik kralja ali vlade. Vlada se ne meša v to, kar počneš. Toda če kaj zagrešiš, te bo policija kaznovala. Jutranji Sprehod, 13 september, 1975, Vrindavana, Indija

Seveda, tukaj je verz v Bhagavat Giti, ki navidez podpira "brez padca" siddhanto:

"To Moje področje ni osvetljeno s soncem ali mesecem, niti z elektriko. Ko ga nekdo doseže, se nikoli več ne vrne v ta materialen svet." (Bhagavad-gita 15.6)

Šrila Prabhupada daje sledeč komentar na ta pomemben verz:

Bhakta: Mislim da si nekoč rekel, da ko enkrat pogojena duša postane popolna in pride ven iz materialnega sveta in gre na Krišnaloko, potem ni možnosti za padec nazaj.
Prabhupada: Ne! Možnost obstaja ...
- Čaitanja Čaritamrita predavanje, Adi-lila 7.108 -- San Francisco, 18. februar, 1967

Kot pravi Šrila Prabhupada, ko je enkrat nekdo izkusil bede materialnega sveta, postane inteligenten in pazi, da ponovno ne zlorabi svoje svobodne volje. Te izkušene duše so tiste, ki se nikoli ne vrnejo ali padejo iz Vaikunthe.

Acyutanandana:... Ampak v Giti je rečeno, "Ko enkrat pride tja, se nikoli ne vrne."
Prabhupada:
Vendar če želi, se lahko vrne.
Acyutanandana:
Lahko se vrne.
Prabhupada: To neodvisnost moramo priznati, majhno neodvisnost. Lahko jo zlorabimo. Krsna-bahirmukha hana bhoga vancha kare. Ta zloraba je vzrok našega padca.
- Jutranji sprehod -- 19. februar, 1976, Mayapur

V "brez padca" taboru trdijo, da "izvor v duhovnem svetu" ni podprt v Vedskih spisih. Tukaj je odlomek iz Šrila Prabhupadove lekcije, kjer ponovno citira verz iz Prema Vivarte in pojasnjuje vzrok padca živega bitja v ta materialen svet:

Acyutanandana: Kaj je prvo rojstvo? Kaj je vzrok prvega rojstva?
Prabhupada: Da. To je navedeno v Prema-vivarti:
krsna-bahirmukha hana bhoga vancha kare
nikata-stha maya tare japatiya dhare
Takoj ko... Smo večni služabniki Krišne. Takoj ko želimo postati gospodar, je to začetek našega prvega rojstva v tem materialnem svetu. Imamo neodvisnost. Ker, Krišna pravi, mamaivamso jiva bhutah--smo sestavni delček Krišne--tako ima Krišna polno neodvisnost, ampak mi smo majhni; zato imamo mi majhno neodvisnost. Naša dejavnost je služenje Krišne, vendar takoj ko opustimo to idejo, želimo postati gospodar. To je začetek našega materialnega rojstva. - Šrimad Bhagavatam predavanje 5.5.2 -- Hyderabad, 11. april, 1975

Ponovno oživeti nekaj pomeni, obnoviti to v izvorno stanje. V tem kontekstu obstaja sledeč verz iz Šrimad Bhagavatama:

"Samo prečiščena duša lahko doseže popolnost druženja z Osebnostjo Boga v popolnem blaženstvu in zadovoljstvu v njenem izvornem stanju. Kdorkoli je sposoben ponovno oživeti takšno devocijsko popolnost, ni nikoli več pritegnjen s tem materialnim svetom in se nikoli ne vrne." - Šrimad Bhagavatam 2.2.31

Podporo ideji o izvoru v duhovnem svetu je prav tako mogoče najti v angleškem prevodu Prema-pradipe Šrila Bhaktivinode Thakure, kot tudi v angleškem prevodu Sri Chaitanya's Theachings Šrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Prabhupade:

"Kakorkoli, zaradi kontakta z materijo, ujeta duša izgubi spomin o svoji izvorni duhovni obliki v Vaikunthi . . . materialne rase so izkrivljeni odsevi originalnih duhovnih ras duše." - Prema-pradipa, str. 83

"Jive so tiste, ki so navzoče v Njegovih Zabavah. Postanejo navezane na materijo, ko skrenejo od bistva svoje narave, kot rezultat svoje želje za uživanjem. Toda ko duša ponovno . . . pridobi pravo modrost o transcendentalnem področju Boga . . . začenja pridobivati nazaj bistvo svoje čiste narave . . ." - Sri Caitanya's Teachings, p. 323

Prejšnji ačarje niso bili snemani z moderno tehnološko opremo; vse kar imamo so angleški prevodi njihovega pisanja. V očitnem poskusu razvrednotenja nekaterih Šrila Prabhupadovih izjav, različni privrženci "brez padca" omalovažujejo Šrila Prabhupadove pogovore in predavanja in pravilo, da na nosijo enake teže kot njegove knjige ali Vedske šastre. Ni tako, da čisti bhakta spreminja svoje zaključke iz ene platforme oziroma medija v drugega; takšno razmišljanje je v resnici žaljivo. Šri Krišna je poslal svojega čistega bhakto, da nas odreši in prečisti naša zgrešena verovanja. Je kompetenten, da poda končno razsodbo glede izvora živega bitja.

V svojem članku Jivin "Padec", Mathuramandala Das Brahmacari verjame, da je Šrila Prabhupada samo zaradi zvijače trdil, da živa bitja izvirajo iz duhovnega sveta. Po besedah Brahmacarija, je ta koncepcija bila "laikom lažja za sprejetje." Čeprav ne gre tako daleč kot nekateri bolj agresivni zagovorniki (ki pravijo, da je Šrila Prabhupada premišljeno zapeljal svoje privržence z židovskim in krščanskim poreklom), gre v isti smeri. Označba "laik" dela razliko med njimi (navadnimi bhaktami) in tistimi nad njimi, nakazujoča, da je Šrila Prabhupada delal takšne razlike. Takšna vrsta projekcij v vizijo, namere, in stališče Njegove Božanske milosti gravitira h gurvaparadhi.

Šrila Prabhupada je sam bil najboljši Kristjan, in je, kot primer za to, citiral je znanega Krščanskega pisca, Miltona:

"Po milosti Boga, imamo popolno svobodo. Ker je Gospod dober z nami, lahko živimo kjerkoli–bodisi v duhovnem nebu ali v materialnem nebu, na kateremkoli planetu želimo. Vendar, zloraba te svobodne volje je vzrok, da nekdo pade navzdol v materialen svet in trpi trojne nadloge pogojenega življenja. Živeti bedno življenje v materialnem svetu na osnovi dušine izbire, to je lepo ilustriral Milton v Izgubljenem Raju. Podobno, na osnovi izbire, lahko duša ponovno pridobi raj in se vrne domov, nazaj k Bogu." Caitanya-caritamrita, Adi Lila 5.22, komentar

Sledeči stopinjam Njegove Božanske Milosti, smo ponižno predstavili, da je živo bitje kasneje lahko padlo--več kot samo enkrat--iz brahmajyotija. Toda, še pred tem, je osebno bilo z gospodom v določenem večnem odnosu. Ne moremo vedeti kdaj oziroma zakaj je živo bitje bilo prekrito, tako ni vrednosti v nenehnem argumentiranju na to točko. Vada "brez padca" šole se ne kaže kot dejanski predstavnik Gaudiya Vaishnava nasledstva učencev--ne glede na siddhanto predstavljeno od Šrila Prabhupade. Priklonimo se njegovim lotosovim stopalom in ga sprejmimo kot kompetentnega, da poda končno sodbo na to polemično temo.

"Ker ne moremo vedeti, kdaj smo postali pogojeni, nima smisla razpravljati na to točko. Bolje je najprej poskrbeti, kako se lahko rešimo te materialne eksistence--tako kot se mora pacient bolj truditi za zdravljenje bolezni, in izgubljati manj časa v iskanju vzroka bolezni." Pismo Upendri, 10-27-69 OM TAT SAT


Založniško pravico za vse citate iz knjig Njegove Božanske Milosti A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupade ima Bhaktivedanta Book Trust