English | Hrvatski

ZAVEST KRIŠNE

VAISHNAVA FOUNDATION

Sledeči stopinjam najodličnejšega oznanjevalca zavesti Krišne v zahodnem svetu

NJEGOVE BOŽANSKE MILOSTI A.C. BHAKTIVEDANTA SWAMI PRABHUPADE


Izvorno Smo Vsi Bitja Zavestna Krišne

Avtor: Bhakta Eric Johanson
Uredil: Šriman Kailasa Candra das

Kljub svetovnemu vplivu misije Njegove Božanske Milosti A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupade, trud za zmanjševanje njegove pomembnosti ostaja pri življenju in se nadaljuje. Šrila Prabhupada je bil pooblaščen za predstavitev prave zavesti Krišne v vseh kotičkih martyaloke. Milijonom ne-bhakt je bila ponujena priložnost poslušanja Svetega Imena Krišne na osnovi njegovih aktivnosti in teh njegovih mnogih učencev. Mnogi Šrila Prabhupadovi prevodi najpomembnejših devocijskih spisov, ostajajo trideset let kasneje kot daleč najbolj razširjena verzija teh tekstov. Ogromna količina knjig, ki je bila razdeljena v relativno kratkem času, je demonstrirala dinamiko oziroma moč njegovega bhakti gibanja. Dobesedno je pripeljal Ime Čaitanje Mahaprabhua v vsako mesto in vas. Praktično je nemogoče izogniti se zaključku, da je bil od Krišne pooblaščena oseba in napovedan od Šrila Bhaktivinode Thakurja. Ker je bil Prabhupada nam najbližji ačarja, shaktyavesa avatar, je za vse iskrene Gaudiya Vaišnave potrebno, da se zberejo okrog njega in sprejmejo njegova učenja in navodila kot dokončna, ne-različna od teh Vsevišnje Božanske Osebnosti, Krišne.

Kljub temu, ne manjka bhakt in tako imenovanih gurujev, ki se slepo držijo zaključkov, ki so nasprotni tem Šrila Prabhupade. Toda, vsi ti isti bhakte imajo dobrobit od knjig in znanja, ki ga je pred tem podal Šrila Prabhupada. Te skupine ponavadi površinsko hvalijo dosežke Njegove Božanske Milosti, da bi v začetku privabili nove člane. Ko se enkrat pridružijo, kakorkoli, šele takrat so jim predstavljeni zaključki, katerim je Šrila Prabhupada popolnoma nasprotoval za časa svoje manifestirane prisotnosti.

"Seveda, vsakdo ima določen odnos z Gospodom in ta odnos se obudi s popolnostjo v devocijskem služenju. Toda v sedanjem stanju življenja nismo samo pozabili Vsevišnjega Gospoda, ampak smo pozabili tudi naš večen odnos z Gospodom. Vsako živo bitje ... ima določen odnos z Gospodom večno. To se imenuje svarupa. S procesom devocijskega služenja lahko nekdo oživi to svarupo, in ta stopnja se imenuje svarupa-siddhi—popolnost nekogaršnjega konstitucijskega položaja ... Imamo intimen odnos z Gospodom, in ker smo vsi kvalitativno enaki ... je celoten namen Bhagavat-gite oživiti našo sanatana dejavnost, ali sanatana dharmo, ki je večna dejavnost živega bitja ... Gospod sestopi, da bi te padle, pogojene duše vrnil na pravo pot in jih poklical nazaj v sanatana večno nebo, tako da lahko sanatana živa bitja ponovno pridobijo svoj večen sanatana položaj večnega druženja z Gospodom." Bhagavad-gita, Uvod. (poudarek dodan)

Primarna tema, kjer veliko novodobnih Vaišnav odstopa od verzije Šrila Prabhupade, je izvor živega bitja oziroma jiva duše. Šrila Prabhupada je vedno znova učil, da je izvor živega bitja v duhovnem svetu in da, zaradi zlorabe svobodne volje, je padlo v ta začasen svet iluzije in ponavljajočega se rojstva in smrti. Katerikoli resen sledilec Njegove Božanske Milosti ve, da je to bil eden od bistvenih konceptov Prabhupadove predstavitve zavesti Krišne.

"Kot žive duhovne duše smo vsi izvorno bitja zavestna Krišne, vendar zaradi našega druženja z materijo od nekdaj, je naša zavest sedaj postala onesnažena z materialno atmosfero." (Originalen Hare Krišna Album)

"Takoj ko poskusimo postati Gospodar, smo nemudoma prekriti z Mayo. Pred tem smo bili s Krišno v Njegovi lili oziroma zabavi, ampak to prekrivalo Maye ima lahko zelo, zelo, zelo, zelo dolgo obdobje trajanja. Zatorej, veliko kreacij prihaja in odhaja. Glede na to dolgo periodo časa je včasih rečeno, da smo večno pogojeni. Ampak ta dolga časovna perioda postane neznatna, ko nekdo dejansko pride do zavesti Krišne. Ta brahma-sayujya-mukti ni trajna. Vsako živo bitje želi zadovoljstvo, vendar je brahma-sayujya-mukti minus zadovoljstvo. Tam obstaja samo večna eksistenca. Ko ne najdejo transcendentalne sreče, padejo navzdol, da bi napravili kompromis z materialno srečo. Brez da nekdo razvije polno devocijsko služenje Krišni, se dvigne samo do brahma-sayujye, vendar pade navzdol. Po milijonih in milijonih let držanja sebe stran od Gospodove lile, ko nekdo pride do zavesti Krišne, postane ta perioda zanemarljiva, prav tako kot sanje. Ker pade navzdol z brahma-sayujye misli, da je to lahko njegov izvor, ampak ne spominja se, da je še pred tem bil s Krišno.
- (IZVOR JIVE: BRAHMAJYOTI ALI KRIŠNA LILA? – Avstralski pogovor s Šrila Prabhupado, transkribiran kot Nectar of the Month, BBT Report, januar, 1982)

Bhaktijana: Ko duše, ki niso nikoli bile pogojene..., ali imajo tudi te neodvisnost?
Prabhupada: Da, ampak te je niso zlorabile. Vedo da "Namenjen sem služenju Krišne," in so srečne v Krišnovi službi.
Bhaktijana: Ali jo sploh lahko zlorabijo?
Prabhupada: Da, lahko jo tudi zlorabijo. Ta moč obstaja. Da?
Bhakta: Mislim da si nekoč rekel, da ko enkrat pogojena duša postane popolna in pride ven iz materialnega sveta in gre na Krišnaloko, potem ni možnosti za padec nazaj.
Prabhupada: Ne! Možnost obstaja, ampak ne pride. Ravno tako, kot po tem ko si dal roko v ogenj, je ne boš dal nikoli več, če si inteligenten. Tako tisti, ki gredo nazaj k Bogu, ti postanejo inteligentni. Zakaj oditi nazaj k Bogu? Tako kot smo mi v redu življenja odpovedi. Odpovedali smo se družinskemu življenju po nekolikšnem razmišljanju. Sedaj, če nekdo pride, "Swamiji, vzemi tisoč milijonov dolarjev in se ponovno oženi in postani družinski človek," nikoli ne bi postal, ker imam slabo izkušnjo. Nikoli ne bi postal...
Bhaktijana: Ali je moja duša bila kdaj osvobojena?
Prabhupada: To veš ti. Jaz ne vem.
Bhaktijana: Če sem bil nekoč osvobojen...
Prabhupada: Ti si osvobojen. Ti si osvobojen. Enostavno oblak te je zakril. Naženi ta oblak. Ni vprašanja, ali si kdaj bil. Ti si večno osvobojen. Nebo je vedno duhovno, vendar je včasih natlačeno z oblakom, to mayo. To se imenuje maya. V resnici ti nisi pogojen. Tako misliš. Tako kot v sanjah misliš, da te žre tiger. Nikoli nisi bil hrana tigru. Tigra ni. Moramo ven iz teh sanj. Ali ne sanjaš včasih, da te žre tiger? Ali obstaja kakšen tiger? To enostavno misliš. Tako, če se držiš v zavesti Krišne, bo to neumno razmišljanje prenehalo. Zato se moramo vedno držati v mišljenju na Krišno, tako da te sanje ne bodo nikoli prišle. Če si vedno buden, potem sanje nikoli ne bodo prišle. Tako se vedno drži v budnosti z zavestjo Krišne. V redu. Razdeli prasadam. (konec)
- Čaitanja Čaritamrita predavanje, Adi-lila 7.108 -- San Francisco, 18. februar, 1967 (Poudarek dodan)

Razumevanje, da so vse pogojene duše izvorno padle iz duhovnega sveta, je bilo nekaj, kar bi vsak začetnik v Šrila Prabhupadovem gibanju razumel v prvih dnevih poslušanja o Krišni. To temo smo poglobljeno analizirali v večih drugih člankih na naši spletni strani, in bralec je vabljen preštudirati jih za temeljitejše razumevanje (glej povezavo pozneje v članku). Desetletje, ko je Šrila Prabhupadovo gibanje bilo v stanju rasti, ni nikoli bilo drugega mnenja na to temo.

Šele po njegovem odhodu iz manifestirane prisotnosti so nekateri njegovi domnevni privrženci začeli zagovarjati konflikten pogled glede izvora živega bitja. Istočasno, vsi ti so kasneje bili v nekem kontaktu s Šrila Prabhupadovimi brati po Bogu in/ali njihovimi učenci, kateri so praktično vsi bili pod vplivom nasprotne ideje, da katerokoli živo bitje v materialnem svetu ni nikoli bilo v duhovnem svetu.

Šrila Prabhupadovi bratje po Bogu niso bili pripravljeni odreči se temu, kar so bili desetletja učili svoje privržence v Indiji in se ukloniti temu, kar je Šrila Prabhupada učil. Večina njegovih bratov po Bogu ni nikoli smatrala Šrila Prabhupade kot velikega igralca v gibanju njihovega guruja, Šrila Bhaktiddhanta Sarasvati Prabhupade. Tukaj je bilo veliko število tistih, ki so odprto grajali njegov trud pridiganja na Zahodu in ga obtoževali, da je napravil zavest Krišne poceni, s tem ko jo je tam predstavljal.

Čeprav so pravo gibanje kateregakoli velikega duhovnega učitelja navodila, ki jih daje—kot tudi tisti, ki jim iskreno sledijo—imajo takšna gibanja institucionalno obliko, ki je avtorizirana od njega skozi njegovo manifestirano prisotnost. Mednarodna Skupnost za Zavest Krišne oziroma ISKCON je bilo ime institucije, ki jo je osnoval Šrila Prabhupada leta 1966, in je bila upravljana s strani GBC, skupine mož, katere je Šrila Prabhupada izbral, da so skrbeli za (administrativno) upravo tega po vsem svetu razširjenega gibanja. Po njegovem odhodu, se je enajst teh mož neavtorizirano postavilo za naslednike Njegove Božanske Milosti in zahtevalo od ostalih Šrila Prabhupadovih učencev, da jih sprejmejo na enakem nivoju kot Šrila Prabhupado. Reakcija na ta tretma težke roke je močno razdelila Šrila Prabhupadovo gibanje in vodila veliko starejših bhakt k iskanju vodstva drugje.

Nekateri izmed teh so pristopili Šrila Prabhupadinim bratom po Bogu v upanju po rešitvi. Ironično, Šrila Prabhupadov brat po Bogu, ki se je napravil za najbolj razpoložljivega, je prav tako bil zelo instrumentalen v zagovarjanju in hrabrenju aranžmajev, v katerih si je teh enajst prisvojilo popolno dominanco. Ta brat po Bogu je prav tako učil "brez padca" hipotezo glede izvora živega bitja. On je bil tisti, preko katerega se je to učenje v začetni fazi širilo med tistimi, ki so bili razočarani nad GBC-jem.

Ime "brez padca"prihaja iz trditve, da ko prečiščena jiva enkrat odide v duhovni svet, ne pride več nazaj v materialni svet. Z drugimi besedami, po njihovi teoriji padec iz duhovnega sveta ne obstaja.

"To Moje področje ni osvetljeno s soncem ali mesecem, niti z elektriko. Ko ga nekdo doseže, se nikoli več ne vrne v ta materialen svet." (Bhagavad-gita 15.6)

Zaključek "brez padca" je zlahka sprejet po branju tega verza. Vendar, potem nastane problem razložiti, kje je živo bitje bilo celo večnost v tem materialnem svetu in pred prihodom sem.

Ni težko interpretirati Bg. 15.6 na način, ki je popolnoma v skladu s Šrila Prabhupadovimi drugimi izjavami. Če ima pacient dolgotrajno resno bolezen, je moral vedno znova obiskovati bolnišnico. Če je na koncu ozdravljen s pomočjo sposobnega zdravnika, bodo ljudje rekli, da se temu in temu ni potrebno "nikoli" več vrniti v bolnišnico. Kakorkoli, to ne pomeni, da ne obstaja možnost, da spet zboli, z enako ali kakšno drugo boleznijo v prihodnosti. Z drugimi besedami, ko je pogojena duša osvobojena svoje pretekle karme s sprejetjem procesa devocijskega služenja Gospodu in razvije ljubezen do Boga, ni več duhovno bolna in ji zato ni potrebno več sprejeti ponavljajočih se rojstev in smrti v materialnem svetu. Lahko pa, kakorkoli, ponovno zlorabi svojo svobodno voljo v duhovnem svetu in ponovno podleže bedam. Spomin na prejšnji padec bo seveda močna preventivna spodbuda, da spet ne ponovi enake napake.

Ko je Prabhupada govoril o tatastha položaju, je govoril v smislu pravilne in nepravilne uporabe svobodne volje individualne jive. Jiva ima na razpolago majhno svobodno voljo, in ko jo zlorabi, je to vzrok za padec pod vpliv materialne energije Boga. Jasna razlaga koncepta svobodne volje je tista, ki dela Šrila Prabhupadovo verzijo pravilno in superiorno. V skladu z njim, je svobodna volja večna in, zatorej, se ne pojavi nenadoma, ko se speča jiva nekako zbudi iz dremeža znotraj Maha Višnua. Kot predstavljeno v našem članku NAŠ VEČEN NARAVEN POLOŽAJ IN 'MAHA-VIŠNU IZVOR' TEORIJA avtorja Šriman Kailasa Chandra dase, jiva, ki odkloni služenje Gospoda po "prebuditvi", nima osnove, da bi lahko vedela kaj je to služenje Gospoda, če ni nikoli pred tem bila vključena v služenje. Zatorej, po "brez padca" hipotezi, je njeno prekletstvo trpeti ponavljajoče se rojstvo in smrt v materialnem svetu v končni fazi aranžma Boga in ne njena lastna zavist. "Brez padca" predstavlja tiransko Vrhovno Bitje.

Šrila Prabhupadova verzija, na drugi strani, pravi, da je vsako živo bitje v materialnem svetu zavestno zavrnilo nadvlado Boga in, takoj za tem, postalo prekrito s prekrivajočo potenco (avaranatmika shakti) materialne energije in bilo postavljeno v krog rojstva in smrti. Ko ponovno oživi svoje nagnjenje čistega služenja Krišne, se spet vrne v duhovni svet.

Svarupa Damodara: Duhovna duša mora obvezno imeti telo, bodisi duhovno bodisi materialno.
Šrila Prabhupada: Duhovno telo že ima. Materialno telo je njegovo pokrivalo. Je nenaravno. Pravo telo je duhovno. Tako kot tvoj plašč, to je nenaravno. Ampak tvoje pravo telo je naravno. Kako je drugače možna transmigracija? Sprejemam različna nenaravna telesa. Nenaravno se nanaša na mojo izvorno konstitucijo. Moje pravo izvorno telo je služabnik Krišne. Tako dolgo dokler ne pridem do tega položaja, ostajam služabnik narave in dobivam tako veliko teles...
Paramahamsa: Ampak na koncu, če pridemo h Krišni, potem ni povratka. Vendar Jagai in..., dva vratarja, onadva sta se vrnila?
Šrila Prabhupada: Povratek obstaja, to je prostovoljno. Povratek obstaja.
Paramahamsa: Če želimo.
Šrila Prabhupada: Da.
Paramahamsa: Lahko pridemo v duhovni svet in se vrnemo?
Šrila Prabhupada: Da.
Paramahamsa: Pademo?
Šrila Prabhupada: Da. Takoj ko poskusimo, "Oh, ta materialen svet je zelo privlačen," "Da," Krišna pravi, "Da, pojdi". Ravno tako kot nihče ni zainteresiran za zavest Krišne. Ali misliš da je vsakdo zainteresiran? Želijo uživati ta materialen svet. Drugače kakšen je pomen svobodne volje? Vsako živo bitje je dobilo malo svobodne volje. In Krišna je tako prijazen, da mu priložnost, "V redu, uživaj na ta način". Ravno tako kot nekateri izmed naših študentov, včasih odidejo, se spet vrnejo... Obstaja svobodna volja, ni stereotipsko. Ravno tako kot nekdo gre v zapor, brez da ga državna uprava vabi, "Pridi. Imamo zapor. Pridi sem, pridi sem." Gre po svoji svobodni volji; spet pride ven, spet gre. Na ta način. Krsna-bahirmukha hana bhoga vanca kare, nikata-stha maya tare japatiya dhare. Policija je tukaj. Ravno tako kot je bil tukaj policijski avto. Mi nimamo z njim nič za opraviti. Vendar če napraviš karkoli kriminalnega, boš nemudoma aretiran, pod nadzorstvom policije. Maya je lahko prisotna, ampak maya ujame tistega, ki ni Krišnov bhakta. To je vse. Zatorej, mam eva ye prapadyante mayam etam taranti te: "Kdorkoli se preda Meni, se maya več ne vmešuje."
Paramahamsa: Tako naša želja za uživanjem... dobimo ta telesa; in naša želja za dosego Krišne nas pripelje do našega naravnega položaja.
Šrila Prabhupada: Da.
- (Jutranji sprehod po Cheviot Hills Golf Course – 13. maj, 1973, Los Angeles)

Ta verzija je prav tako podprta s strani prejšnjih duhovnih učiteljev.

Kakorkoli, zaradi stika z materijo, ujeta duša izgubi spomin o svoji originalni duhovni obliki v Vaikunthi ... materialne rase so izkrivljeni odsevi originalnih duhovnih ras duše.
- Šrila Bhaktivinoda Thakura, Prema-pradipa, p. 83

Jive so tiste, ki so navzoče v Njegovih zabavah. Te postanejo pritegnjene z materijo, ko skrenejo od bistva svoje narave, kot rezultat želje za uživanjem. Vendar ko duša spet ... pridobi pravo znanje o transcendentalnem področju Boga ... začenja pridobivati nazaj svojo čisto bistveno naravo...
- Šrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Prabhupada, Sri Caitanya's Teachings, str. 323

Sentimentalni in za svojo korist zainteresirani ljudje so nagnjeni spregledati filozofske razlike, da bi razglasili stanje harmonije. Pristni transcendentalisti, kakorkoli, bodo zelo podrobno preverili vse zaključke v skladu s spisi, preden bodo razglasili enotnost v zavesti Krišne. Veliko Šrila Prabhupadovih bratov po Bogu in njihovih privržencev se odprto ne strinja s Šrila Prabhupado glede izvora živega bitja. Ker so njihovi argumenti nasprotni tem opolnomočenega shaktyavesa avatarja, bi se morali odreči svojim inferiornim zaključkom.

Omahljivost Šrila Prabhupadovih učencev, da sprejmejo te privržence bratov po Bogu, je v nekaterih neo-Gaudiya krogih imenovana žalitev. Sledilci Šrila Prabhupade, ki se ne uklonijo tem voditeljem, so ponavadi označeni za grobe Zahodnjake, ki ne poznajo Vaišnavske etikete.

Kaj dejansko leži pod razglašeno "harmonijo", kakorkoli, je omalovaževanje, minimalizacija, in včasih odprta zavist do Šrila Prabhupade in njegovih transcendentalnih dosežkov, ker nekateri izmed njegovih bratov po Bogu niso prenesli Šrila Prabhupadovega svetovnega uspeha. Kljub ogromnim dokazom, da je Šrila Prabhupada naslednik Šrila Bhaktisiddhante Prabhupade, naslednji sampradaya ačarja, je dvomljivo, da bi se vsi sedanji sledilci Šrila Prabhupadovih bratov po Bogu (neo-Gaudiya math) strinjali postaviti njegovo ime pod Šrila Bhaktisiddhanto in nasledstvom učencev parampara ačarij. Ne sprejemajo Šrila Prabhupadove verzije filozofije zavesti Krišne kot superiorne. Na takšni osnovi ne more biti nikakršne harmonije v pravi zavesti Krišne. Noben iskren sledilec Šrila Prabhupade ne bo želel sprejeti konceptov, ki temeljijo na kontradiktornih učenjih.

Včasih se daje proti-argument, da se je Šrila Prabhupada strinjal s svojimi brati po Bogu, da pogojene duše niso nikoli bile v duhovnem svetu. Pravi, da je samo navidezno predstavljal nasprotno, z namenom pritegniti ljudi, ki so bili vzgojeni v Krščanski tradiciji. Ta argument je zelo malo vreden za kogarkoli, ki je več kot le nekaj dni prebil ob branju Šrila Prabhupadovih knjig in poslušanju njegovih audio predavanj.

Da nekateri sledilci bratov po Bogu trdijo, da je Šrila Prabhupada varal svoje učence glede te teme, je samo še eden pokazatelj, koliko spoštovanja imajo sedaj zanj. Njihova sedanja drža se ne razlikuje veliko od te, ki so jo imeli Šrila Prabhupadovi bratje po Bogu, ko je bil fizično prisoten.

Ko pristopamo Šrila Prabhupadovim bratom po Bogu glede siddhante, se moramo spominjati njegovemu svarila:

"Biti moramo zelo previdni glede njih in se ne mešati z njimi. To je moje navodilo vsem vam. Ne morejo nam pomagati v našem gibanju, vendar so zelo kompetentni, da škodijo našemu naravnemu napredku. Tako moramo biti zelo previdni glede njih." – Pismo: Rupanuga, 4/28/74

Bil je zaskrbljen, da bodo bratje po Bogu njegove učence učili nekaj, kar je kontradiktorno njegovim učenjem. Zgodovina je pokazala takšno skrb kot upravičeno.

Šrila Prabhupada je ponesel Vaišnavsko filozofijo iz Indije in jo postavil v center svetovnega dogajanja. Kot rezultat njegovega pridiganja je bilijone ljudi prvič slišalo Sveto Ime. Usoda celotnega planeta je bila občutno izboljšana po zaslugi tega bhakte. Potenca njegovega pridiganja je bila prikazana z ogromnim številom učencev, ki so opustili svoje degradirane navade in postali sveti. Šrila Prabhupada je napravil veliko več kot samo populariziral določeno vero. Na razpolago je dal idejo Absolutne Resnice vsakomur, ki je bil resen glede smisla oziroma cilja življenja.

"Nekdo bi moral biti ponižen in moral bi vedeti, da je podrejen Vrhovnemu Gospodu. Zaradi upora proti Vrhovnemu Gospodu, nekdo postane podložen materialni naravi. Moral bi poznati to resnico in biti prepričan o tem." Bhagavad-gita, 13.12, komentar (Poudarek dodan)

"Dejansko, živo bitje je izvorno duhovni delček Vrhovnega Gospoda, vendar je zaradi svoje uporne narave pogojeno znotraj materialne narave. Res ni pomembno, kako so ta živa bitja ali superiornejša živa bitja prišla v stik z materialno naravo. Vrhovna Osebnost Boga ve, kako in zakaj se je to v resnici zgodilo." Bhagavad-gita, 13.20, komentar (Poudarek dodan)

V svojem izvornem stanju brez dvoma uživa; zatorej je to njegovo pravo stanje." Bhagavad-gita, 13.21, komentar (Poudarek dodan)

Prava harmonija je mogoča samo, ko sprejmemo nadvlado in red Vsevišnje Božanske Osebnosti, Krišne. Vsi smo Njegovi večni služabniki. To služenje in podreditev pride skozi Njegove priznane predstavnike, ačarje v nasledstvu učencev. Vsa slava shaktyavesa avatarju, najbližjemu sampradaya ačarji, Om Vishnupada Paramahansa Parivrajakacarya Šrila A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupadi.


Založniško pravico za vse citate iz knjig Njegove Božanske Milosti A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupade ima Bhaktivedanta Book Trust