English | Hrvatski

ZAVEST KRIŠNE

VAISHNAVA FOUNDATION

Sledeči stopinjam najodličnejšega oznanjevalca zavesti Krišne v zahodnem svetu

NJEGOVE BOŽANSKE MILOSTI A.C. BHAKTIVEDANTA SWAMI PRABHUPADE


CITATI NJEGOVE BOŽANSKE MILOSTI A.C. BHAKTIVEDANTA SWAMI PRABHUPADE

Brez da je označeno drugače, so bili vsi poudarki
dodani s strani Vaishnava Foundation.


KAZALO VSEBINE


Sekcija 1

Svarila? Zle slutnje? – Navedbe, ki natančno svarijo pred vzroki, ki so zelo resno postavili na kocko trajno integriteto Šrila Prabhupadovega gibanja.

Sekcija 2

Navedbe v zvezi s tem, kako se lahko napačne interpretacije in samo-interes infiltrirajo v gibanje zavesti Krišne, in kako mora katerikoli pristen spiritualist zaznati te odklone in jih zavreči.

Sekcija 3

Navedbe, ki opisujejo bistvene odklone, še vedno prisotne v institucijskih zablodah, katere nekateri smatrajo, da predstavljajo gibanje zavesti Krišne.

Sekcija 4

O izmišljotini, da lahko nekdo prejme iniciacijo od duhovnega učitelja, ki ni fizično manifestiran, oziroma je odšel.

Glej tudi naslednjo sekcijo.

Sekcija 5

O kvalifikacijah pristnega duhovnega učitelja, kot tudi o potrebi po sprejetju in zahtevani iskrenosti za kontaktiranje takšnega verodostojnega predstavnika Boga. Vključeni so tudi komentarji, ki se nanašajo na izvorni vzrok sprejetja nedostojne osebe za duhovnega učitelja.

Sekcija 6

Navedbe, ki se nanašajo na wild-card guruje, kot tudi na "reformirane" guruje.

Sekcija 7

Grozne posledice za tiste, ki zavajajo druge v imenu zavesti Krišne, za tiste ki sledijo takšnim izkrivljencem, in tiste ki imitirajo takšne izkrivljence. Tudi navedbe, ki se nanašajo na Šrila Prabhupadove brate po Bogu.

Sekcija 8

Navedbe, ki dokončno utemeljujejo, da je izvor živega bitja (jive) v duhovnem svetu, in ne v brahmajyotiju.

Sekcija 9

Navedbe ki utemeljujejo, da v odsotnosti verodostojnega duhovnega učitelja, nekdo lahko napreduje na višje nivoje devocijskega služenja po milosti knjige bhagavat.

Sekcija 10

V imenu ljubezni, sodelovanja in enotnosti, o nevarnostih ignoriranja kontradikcij. Vključena je tudi podpora šaster za ta način predstavitve filozofije zavesti Krišne.

Sekcija 11

Navedbe v zvezi z Vaishnava Foundation.


Sekcija 1

Svarila? Zle slutnje? – Navedbe, ki natančno svarijo pred vzroki, ki so zelo resno postavili na kocko trajno integriteto Šrila Prabhupadovega gibanja.

Če vsakokrat ko ima nekdo nek občutek želijo vse spremeniti, POTEM BO VSE KAR SEM NAPRAVIL ZELO HITRO IZGUBLJENO.
- Pismo: Hamsaduta – Sydney, 2. april, 1972

Na nesrečo, ko ačarja odide, lopovi in abhakte izkoristijo priložnost in nemudoma začnejo predstavljati neavtorizirane principe .... Ačarja, avtoriziran predstavnik Vrhovnega Boga, utemelji te principe, vendar KO ODIDE, STVARI SPET POSTANEJO NEUREJENE.
- Šrimad Bhagavatam 4.28.48, komentar

Šrila Prabhupada:
Obstajalo je gibanje, Moral Rearmament Movement, izhajalo je iz Amerike.
Hamsaduta: Kako se je imenovalo?
Šrila Prabhupada: MRA, MRA, Moral Rearmament Movement. Ali veste za to, kdorkoli izmed vas?
Hamsaduta: Ne. Ali ti, Satsvarupa? Ne.
Šrila Prabhupada: Trajalo je nekaj let, potem se je zrušilo. Gibanje je začel nek duhovnik oziroma pošten gospod in bilo je podprto s strani Predsednika Eisenhowerja. Bilo je sponzorirano od njega. Njihov princip je bil da, Krščanski princip, da "Napravi karkoli... Enostavno priznaj. Enostavno priznaj." (premor) Tako je ta človek prišel tudi v Indijo s svojo druščino, prav tako kot jaz potujem. (premor) Sedaj, kaj pa z našim gibanjem? Bo ostalo, ali bo šlo kot tisto?
Satsvarupa: (resno) Ostalo bo.
Šrila Prabhupada: Huh?
Satsvarupa: (resno) Ostalo bo, imamo že naslednjo generacijo, ki prihaja iz Gurukule.
Šrila Prabhupada: (tiho) Hare Krišna. (premor)
Satsvarupa: (resno) Velika nevarnost, praviš, je razkol.
Šrila Prabhupada: Hummm. (tišina)(premor)
- Jutranji sprehod – 19. junij, 1974, Nemčija

Pustha-Krishna: Potem je prava stvar izobraziti ljudi o tem komu služijo, za koga delajo.
Šrila Prabhupada: Da. Kot prvo, obstajati mora klasa ljudi, idealnih ljudi, možgani; ljudje jim bodo sledili. Moja prošnja je zatorej, da postanete idealni ljudje. Če se borimo... Sedaj se borimo med seboj. To je veliko razočaranje za mene. Enaka politika in intrige. Narava je tako močna, da možgani postanejo, kako se reče? Živčno izčrpani? Možgani postanejo zmešani.
Pustha-Krishna: Spominjam se sprehoda v Vrindavanu, Tvoja Božanska Milost je rekla, da ne bi smelo biti nikakršne politike v našem gibanju, ker Vaišnava pomeni nekdo, ki želi drugim pomagati do sreče.
Šrila Prabhupada: Sedaj prihaja politika. Kakor hitro dobimo denar, politika prihaja. To je velika skrb. – Sobni pogovor -- 31. maj, 1974, Geneva

Ustanovili bomo na tisoče templjev in zelo razkošni bodo. Ampak če ne bomo sledili navodilom duhovnega učitelja, bo vse skupaj samo "showbottle". Ali veš kaj pomeni "showbottle"? Pomeni obarvano vodo v steklenički, ki izgleda kot zdravilo, ampak katero, ko ga vzameš, ne deluje.
- Sobni pogovor, NY, julij, 1970

Kakorkoli, ne povzroči nikakršne nerodne situacije, ki bi lahko bila kritizirana. Cesarjeva žena mora biti iznad kritike. Do sedaj, kot imam jaz ugleden položaj, želim, da bodo vsi moji učenci imeli podoben spoštovanja vreden položaj v družbi. To bo vzdrževalo moje dobro ime. Kakšen oče takšen sin.
- Pismo: Chaityaguru, 7/11/76

In presenečen sem, da nihče od GBC članov ni zapazil napak v proceduri. Bilo je zapaženo šele, ko je stvar prišla do mene. Kaj se bo zgodilo ko mene ne bo tukaj, ALI NAJ VSE POSTANE IZKRIVLJENO OD GBC?
- Pismo: Hansadutta, 4/11/72

Trdo smo delali in ustvarili veličastno institucijo, vendar če mislimo na našo osebno dobrobit, potem bo uničena. To je moja skrb.
- Pismo: Chayavana, 11/1/74

Konec koncev, kritiziramo lažne brahmane, če smo sami lažni brahmane, potem je naš položaj zelo slab. – Pismo: Sudama -- Rim, 26. maj, 1974

Gasnesha: Šrila Prabhupada, če je bilo znanje podano navzdol od svetih kraljev, evam-parampara-praptam, kako to da je bilo znanje izgubljeno?
Šrila Prabhupada: Ko ni bilo predano navzdol. Enostavno razumljeno s spekulacijo. Ali če ni predano navzdol takšno kot je. Lahko da so napravili kakšne spremembe. Ali ga niso predali navzdol. Na primer jaz ga predam navzdol tebi, če ti tega ne napraviš, potem je izgubljeno. Sedaj gibanje zavesti Krišne deluje v moji prisotnosti. SEDAJ, PO MOJEM ODHODU, ČE TI TEGA NE NAPRAVIŠ, POTEM JE IZGUBLJENO. Če boš nadaljeval kot delaš sedaj, potem bo šlo naprej. AMPAK ČE NEHAŠ...
- Sobni pogovor s Carol Cameron – 9. maj, 1975, Perth

Vse te stvari so neumne iznajdbe. TAKŠEN INVENTIVEN DUH BO UNIČIL NAŠE GIBANJE...  Postopoma bo ideja zavesti Krišne izhlapela: nova sprememba, nova sprememba, vsak dan nova sprememba. Ustavite vse to.
- Pismo: Sudama -- Vrindaban, 5 November, 1972

Napravite svoje gibanje tako močno, da ne boste prevarani, in drugi naj ne varajo. Potem bo prvo-klasno. In če napravite še eno gibanje prevarantov in prevaranih, tukaj ni dobička. – Jutranji sprehod – 14. julij, 1974, Paris

Ko nekaj spremeniš, je avtoriteta izgubljena. Tako kot v našem gibanju, včasih počno kaj nesmiselnega in rečejo, "Prabhupada je rekel." (smeh) To počnejo. Mi to vemo. Tako se stvari kvarijo. Zato Krišna pravi, sa kaleneha mahata yogo nastah kaunteya: "In v toku časa je ta filozofija bila izgubljena. Zato vam jaz ponavljam isto staro filozofijo." - Sobni pogovor s Carol Cameron

Pridigaj samo to, kar si slišal od Krišne in guruja, to je vse. Ne dodajaj in ne odvzemaj. Potem si na varnem. In če dodaš kakšno izmišljotino… Tako kot nekateri pravijo, "Lahko počnem karkoli želim. Neodvisno. Če mantram, potem je vse v redu." To je nesmiseln dodatek. To ni res. To je nevarnost. Nek neizkušen človek predstavi nek izmislek... Včasih rečejo: "Prabhupada je to rekel." Zavajajo. Da. - Jutranji sprehod - Hawaii, 3 februar, 1975

Ena stvar, če nismo zelo pazljivi, da se vedno strogo držimo regulativnih principov in najčistejših standardov vzvišenega življenja, potem BO VSE ZELO HITRO IZKRIVLJENO IN VES ŠOV BO SAMO FARSA.
- Pismo: Revatinandana -- Sydney, 2. april, 1972

Sekcija 2

Navedbe v zvezi s tem, kako se lahko napačne interpretacije in samo-interes infiltrirajo v gibanje zavesti Krišne, in kako mora katerikoli pristen spiritualist zaznati te odklone in jih zavreči.

Na začetku, ko začneš z zavestjo Krišne, bo tako veliko vznemirjenj s strani maye. Maya te bo preizkusila, kako trdno si utemeljen. Preizkusila te bo. Ona je tudi agent Krišne. Ona ne dovoli nikomur, ki se je namenil vznemirjati Krišno. Zato testira zelo strogo če si …, si sprejel zavest Krišne da bi VZNEMIRJAL KRIŠNO, ali si dejansko resen.
- Šrimad Bhagavatam Predavanje 1.8.20 -- New York, 12. april, 1973

Ideja je, da nekdo ne more postaviti svojega nepopolnega razuma iznad avtoritete Ved. Navodila Ved se morajo spoštovati takšna kot so, brez kakršnegakoli posvetnega tolmačenja. Tako imenovani sledilci Vedskih odredb proizvajajo svoje lastne interpretacije Vedskih odredb in tako ustanavljajo različne skupine in sekte Vedske religije. – Uvod v Šrimad Bhagavatam

PREVOD
Nekateri od učencev so striktno sprejeli navodila ačarje in drugi so zašli, neodvisno izmišljajoči si lastna mnenja pod urokom daivi-maye.
KOMENTAR
Ta verz opisuje začetek razkola. Ko se učenci ne držijo principa sprejetja navodil od svojega duhovnega učitelja, se takoj pojavita dva mnenja. KAKRŠNOKOLI MNENJE, RAZLIČNO OD MNENJA DUHOVNEGA UČITELJA, JE BREZVREDNO. Nekdo ne more infiltrirati materialno skovanih idej v duhovni napredek. To je odklon. Ne obstaja način za prilagoditev duhovnega napredka materialnim idejam. – Čaitanja Čaritamrita, Adi 12.9

V parampara sistemu, morajo navodila, prejeta od verodostojnega duhovnega učitelja, prav tako bazirati na razkritih Vedskih spisih. Nekdo, ki je v liniji nasledstva učencev, ne more iznajti svojega načina obnašanja. Obstaja veliko tako imenovanih sledilcev Vaišnavskega kulta v liniji Čaitanje Mahaprabhuja, kateri ne sledijo vestno zaključkov šaster, in so zatorej smatrani za apa-sampradajo, kar pomeni "IZVEN SAMPRADAJE".
-
Čaitanja Čaritamrita, Adi 7.48 komentar

Vendar če ne ubogamo odredb Boga, je to goljufiva religija. To ni religija. To je obsojeno v Šrimad Bhagavatamu. Takšna goljufiva religija je brcnjena iz Šrimad Bhagavatama. Kakršnikoli religiozen sistem, ki nima koncepcije Boga in vse počenja -- SE VSAKO LETO SPREMINJA Z RESOLUCIJAMI DUHOVNIKOV, (kateri pravijo) da "To je sedaj prav" -- proti religioznim principom: to je farsa. To ni religija. – Diskusija s Hayagriva dasom – o pisanju in filozofiji Pascala

Ustanovil sem GBC za moje olajšanje, vendar če delate tako, potem kje je olajšanje? Je skrb zame. Težava je, da kakor hitro nekdo dobi moč, postane muhast in vse izkrivi. Kaj lahko jaz napravim? – Pismo: Hansadutta, 9/12/74

Gibanje zavesti Krišne je za trening oseb, da postanejo neodvisno razmišljajoči in kompetentni na vseh področjih znanja in delovanja, ne za birokracijo. Ko se enkrat pojavi birokracija, bo vsa stvar postala izkrivljena. Vedno mora obstajati individualno prizadevanje, delo in odgovornost, tekmovalen duh, ne da bi eden dominiral in razdeljeval ugodnosti drugim, in ti ne počnejo druga kot prosijo od tebe, in ti jih preskrbuješ. Ne.
- Pismo: Karandhara, 12/22/72

Kot prva stvar, svarim te Acyutananda, ne poskušaj inicirati. Nisi v primernem položaju da kogarkoli iniciraš. . . Naj te ne zapelje takšna Maya. Vse vas treniram, da postanete Duhovni Učitelji v prihodnosti, ampak naj se vam ne mudi... Naj vas ne pritegnejo takšni poceni učenci. Nekdo se mora dvigniti postopoma s služenjem... To služenje je najpomembnejše. Naj te ne zapeljejo poceni učenci. Najprej nadaljuj z neomajnim služenjem. Če nemudoma postaneš Guru, potem bodo aktivnosti služenja zaustavljene; na ta način obstaja veliko poceni gurujev in poceni učencev, brez kakršnegakoli stvarnega znanja, in proizvodnja novih sampradaj, in z ustavljenimi aktivnostmi služenja, in z zaustavljenim duhovnim napredkom. – Pismo: Acyutananda, 8/21/68

In brez poslušanja in sledenja navodil, postane predstava devocijskega služenja brezvredna in zatorej vrsta vznemirjenja na poti devocijske službe. Zatorej, brez da je devocijsko služenje utemeljeno na principih sruti, smriti, puran ali pancaratra avtoritete, bi morali PREDSTAVO DEVOCIJSKEGA SLUŽENJA nemudoma zavreči. Neavtoriziran bhakta ne bi smel nikoli biti priznan kot čist bhakta. – Šrimad Bhagavatam 1.2.12, komentar

Zato je Šrila Rupa Gosvami rekel:
sruti-smriti-puranadi
pancharatra-vidhim vina
aikantiki harer bhaktir
utpatayaiva kalpate
Če se nekdo ne zaveda zaključka Ved, zaključka smriti, zaključka puran, in pancaratrika vidhi. Narada-pancaratra -- enostavno vznemirjenje, enostavno vznemirjenje, izmišljanje.
- Šrimad Bhagavatam predavanje 1.7.6 -- Vrindavan, 5. september, 1976

Obstaja VELIKO PSEVDO OBOŽEVALCEV, ki postanejo religionisti samo zaradi denarja in slave. Takšni psevdo religionisti ne želijo ven iz tega univerzuma in doseči duhovno nebo. Želijo samo vzdrževati status quo v materialnem svetu pod preobleko oboževanja Boga.
- Šri Isopanisad, Mantra 12, komentar

Kar pravi Krišna, nasledstvo učencev bo reklo isto stvar. Ampak oni govorijo drugače. Zato jih ne jemljemo kot verodostojne. Niso verodostojni.
- Sobni pogovor s profesorjem Sanskrita -- 13. avgust, 1973, Paris

Ko je cilj življenja, to je, realizacija Absolutne Resnice, zgrešen s preveliko vezanostjo za indriya-priti, ali zadovoljevanjem čutil, kot že prej tukaj prediskutirano, je institucija varnashrame uporabljena s strani sebičnih ljudi, da izvajajo umetno prevlado nad slabotnejšo sekcijo.
- Šrimad Bhagavatam 1.2.13, komentar

Bhakta ni niti neumen niti strasten. Škodljivi, neumni in strastni ne morejo biti bhakte Boga, kakorkoli da se reklamirajo kot bhakte z obleko na zunaj.
- Šrimad Bhagavatam 1.9.19, komentar

Verodostojen duhovni učitelj, ki pripada večnemu nasledstvu učencev, nikoli ne odstopa od navodil Vrhovnega Gospoda, kakršna so bila podana bogu sonca izpred milijonov let, od kogar so navodila Bhagavad-Gite prišla navzdol v zemeljsko kraljestvo. Nekdo naj bi, zatorej, sledil pot Bhagavad-Gite, tako kot je predstavljena v Giti sami, in se čuval sebičnih ljudi, ki težijo k samopoveličevanju in odvajajo druge s prave poti.
- Bhagavad-Gita 4.42, komentar

Obstaja VELIKO LJUBOSUMNIH LJUDI V OBLEKAH VAIŠNAV V TEM GIBANJU ZAVESTI KRIŠNE in naj se jih popolnoma zanemari. Ni nikakršne potrebe za služenjem zavidne osebe, ki se nahaja v obleki Vaišnave.
- Čaitanja Čaritamrita, Madhya Lila 1.218 komentar

Ravno tako kot če želiš postati pomočnik zelo velikega človeka, moraš imeti potrebne kvalifikacije. Ni res, da lahko kdorkoli postane sekretar velikega človeka. Tako, ko nekdo postane bhakta, obstaja trditev v šastri: yasyasti bhaktir bhagavaty akincana... Akincana– bhakti. Akincana–bhakti pomeni brez vsakega motiva. To je akincana–bhakti. "Postal bom bhakta, ker bom s tem dobil priložnost da izkoristim Krišno." To ni devocija. Ko je nekdo pripravljen biti izkoriščen od Krišne, potem je bhakta. Ne pa da ima motiv, "Postal bom bhakta in izkoristil Krišno in gibanje Zavesti Krišne in otežil svoj položaj kot zadovoljevalec čutov." Ne, to ni predanost.
- Šrimad Bhagavatam predavanje 1.10.4 -- Mayapura, 19. junij, 1973

Materialistični asure včasih izvajajo religiozno predstavo, ampak njihov končen cilj je materialno blagostanje. Bhagavad-Gita (16.17-18) graja takšne ljudi in jih imenuje atma-sambhavita, kar pomeni da so smatrani za velike samo na osnovi prevare, in so na položaju moči s pomočjo glasov neumnih in svojega materialnega bogastva. – Šri Isopanisad, Mantra 3, komentar

Kako je on realizirana duša? Če nekaj govori narobe, kako je realizirana duša? Proti šastri. To ni realizirana duša. Yah sastra-vidhim utsrjya vartate kama-karatah, na siddhim avapnoti. Obstajati mora dokaz iz šaster.
- Jutranji sprehod -- 5. april, 1974, Bombay

Sekcija 3

Navedbe, ki opisujejo bistvene odklone še vedno prisotne v institucijskih zablodah, katere nekateri smatrajo, da predstavljajo gibanje zavesti Krišne.


Bistveno je, da resna oseba sprejme verodostojnega duhovnega učitelja v skladu z navodili šaster. Šri Jiva Gosvami priporoča, da nekdo ne sprejme duhovnega učitelja v skladu z dednimi ali običajnimi socialnimi in DUHOVNIŠKIMI KONVENCIJAMI. Nekdo naj enostavno poskuša najti pristno kvalificiranega duhovnega učitelja za dejanski napredek v duhovnem razumevanju. – Čaitanja Čaritamrita, Adi 1.35, komentar

Sebe-varajoče osebe včasih sprejmejo vodje ali duhovne učitelje iz duhovniških krogov, kateri so bili določeni po kodah materialnega življenja. Na ta način so prevarani od uradnih duhovnikov. Včasih ljudje sprejmejo kot mahajane tiste, ki so bili označeni od Šrila Vrindavana dasa Thakure kot dhunga-vipras (sleparski brahmane). Takšni nastopači imitirajo odlike Šrila Haridas Thakure, in zavidajo Haridas Thakuri, ki je zagotovo bil mahajana. Na veliko se umetno trudijo, reklamirajoči sebe kot velike bhakte Boga, ali kot mistične hipnotizerje z znanjem o čarodejstvu, hipnotizmu in čudežih...
Nekdo, ki poskuša imitirati mahajane, samo da bi postal imitativen duhovni učitelj, je zagotovo daleč stran od sledenja korakov mahajan. Včasih ljudje dejansko ne morejo razumeti, kako mahajana sledi drugega mahajano. Na ta način so ljudje nagnjeni, da padejo z devocijskega služenja.
- Čaitanja Čaritamrita, Madhya 17.185 komentar

Cerkev, ki ima najboljšo možnost preživeti v tem prekletem svetu, je ateizem v ustrezni preobleki teizma. Cerkve so vedno dokazovale čvrsto podporništvo najbolj grobim oblikam posvetnosti, ob katerih se celo najhujši ne-duhovniški kriminalci zgražajo. . .
Ideja organizirane cerkve, v razumljeni obliki, zares nakazuje bližino živega duhovnega gibanja. Velike cerkvene-duhovne ustanove so nasipi in jezovi namenjeni zadržati tok, ki ga ni mogoče zadržati z nobenim takšnim domislekom. V resnici naznačujejo željo na strani ljudskih množic po izkoriščanju gibanja za svoje lastne namene. Jasno nakazujejo tudi konec absolutnega in nekonvencionalnega vodstva verodostojnega duhovnega učitelja.
- ORGANIZIRANA RELIGIJA – Njegova Božanska Milost Šri Šrimad Bhaktisiddhanta Sarasvati Gosvami Maharaja Prabhupada

Nikjer v avtentičnih spisih ni rečeno, da bo nekdo dosegel enak cilj s tem da počne karkoli, ali obožuje kogarkoli. Takšne neumne teorije so ponujene od samo-imenovanih "duhovnih učiteljev", kateri nimajo nikakršne zveze s paramparo, verodostojnim sistemom nasledstva učencev.
- Šri Isopanisad, Mantra 13, komentar

Vendar če zgrešiš eno točko, če napraviš napako pri računanju v eni točki, bolj kot dalje računaš, dodajaš in odvzemaš, je vse napačno.
- Sobni pogovor z Emmanuel Petrom (Benediktinskim duhovnikom) -- 22. junij, 1974, Nemčija

Reporter: Ampak slabi guruji...
Šrila Prabhupada: In kaj je "slab" guru?
Reporter: Slab guru želi samo nek denar ali slavo.
Šrila Prabhupada: Če je slab, kako lahko postane guru? [smeh]. Kako lahko železo postane zlato? Dejansko, guru ne more biti slab, ker če je nekdo slab, ne more biti guru. – Nauk o Samospoznaji, Poglavje 2, Izbrati duhovnega učitelja – "Svetniki in goljufi"

Šrila Prabhupada: …Zatorej zaključek je, guru je potreben in guru je tisti, ki je predstavnik Krišne. Drugače je lažen.
Pustha-Krishna: Kaj pa tako imenovani guruji, ki jemljejo malo tukaj in malo tam?
Šrila Prabhupada: Tako-imenovani guruji, oni so tako-imenovani guruji. Niso guruji. To je že pojasnjeno. Če nekdo ne govori kar govori Krišna, ni guru. ČE SPREJMEŠ TAKO-IMENOVANEGA GURUJA, JE TO TVOJA NESREČA. KAJ NAJ STORIMO?
Pustha-Krishna:
Nekateri izmed njih bodo rekli stvari, ki jih pravi Krišna, ampak jemali bodo tudi od drugod. Kakšen je položaj takšnih oseb?
Šrila Prabhupada: TA JE NAJNEVARNEJŠI. Ta je najnevarnejši. Je preračunljivec. Poišče si stranko, nekaj tukaj... Glede na stranko nekaj da, tako kot bo stranka zadovoljna. Ta ni guru. – Odgovori na vprašanja iz Bhavan's Journal -- 28. junijj, 1976, Vrindavana

TEKST
sabde brahmani vede veda-tatparya-jnapake sastra-antare ca nisnatam nipunam anyatha sisyasya samsayacchedabhave vaimanasye ca sati kasyacit sraddha-saitilyam api sambhavet pare brahmani ca nisnatam aparoksa-anubhava-samartham anyatha tat-kriya samyak-phalavati na syat

SINONIMI
sabde brahmani - v duhovnem zvoku; vede - v Vedski literaturi; veda-tatparya-jnapake - v prikazu smisla Vedskega znanja; sastra-antare ca nisnatam - dobro podkovan v globokem, notranjem pomenu spisov; nipunam - ekspert; anyatha - drugače; sisyasya - učenca; samsayacchedabhave - v odsotnosti razpršitve dvomov; vaimanasya - malodušnost; ca - in; sati - se pojavi; kasyacit - učenec; sraddha-saitilyam - pojemanje vere; api - sigurno; sambhavet - se pojavi; pare brahmani ca nisnatam - in dobro podkovan v Vrhovni Absolutni Resnici; aparoksa-anubhava-samartham - v polnosti posedovati ekstazo neposredne duhovne zaznave; anyatha - drugače; tat-krpa - to milost (katero daje); samyak-phalavati - kompletna izpolnitev; na syat - se ne (pojavi)
PREVOD
"Guru mora biti ekspert v duhovnem zvoku, v Vedskem znanju, v notranjem pomenu spisov in prikazu smisla Vedske literature. Drugače, v odsotnosti razpršitve dvomov, se bo v učencu sigurno pojavila malodušnost in pojemanje vere. Guru mora biti popolnoma v ekstazi neposredne duhovne zaznave in dobro podkovan v Vrhovni Absolutni Resnici. Drugače, milost ki jo daje, njegovemu učencu ne bo prinesla popolnosti." – komentar na Šrimad Bhagavatam, verz 11.3.21 – Šrila Višvanatha Chakravarti Takura

Takšne teorije so skovane od sleparskih ("showbottle") spiritualistov, ki poskušajo zbrati več privržencev. Če obstajajo omejitve, pravila in regulacije, ljudje ne bodo pritegnjeni. Zato tisti, ki želijo privržence v imenu religije samo da bi imeli predstavo, ne omejujejo življenj svojih študentov, niti svojih lastnih življenj. Vendar takšna metoda ni odobrena v Vedah.
- Bhagavad-Gita 16.1-3, komentar
"Brez razumevanja Vsevišnje Božanske Osebnosti na ta (pravilen) način, nekdo povzroča samo vznemirjenje. V tej dobi Kali, se je pojavilo tako veliko gurujev, in... povzročajo veliko vznemirjenje v svetu glede razumevanja Absolutne Resnice." – Šrimad Bhagavatam 8.12.10, komentar

Bhakti-lata-bija pomeni "seme devocijskega služenja". Vse ima svoj originalen vzrok, oziroma seme. Za vsako idejo, programom, planom ali načrtom, mora najprej obstajati razmišljanje o tem planu, in to se imenuje bija, ali seme. Metode, pravila in regulacije s katerimi se nekdo do popolnosti izvežba v devocijski službi, predstavljajo bhakti-lata-bijo, ali seme devocijskega služenja. Ta bhakti-lata-bija je sprejeta od duhovnega učitelja po milosti Krišne. Druga semena se imenujejo anyabilasa-bija, karma-bija in jnana-bija. Če nekdo ni dovolj srečen, da prejme bhakti-lata-bijo od duhovnega učitelja, bo namesto tega kultiviral semena karma-bije, jnana-bije, ali politično in socialno ali filantropsko bijo. Kakorkoli, bhakti-lata-bija je drugačna od teh drugih bij. Bhakti lata bija je lahko prejeta samo po milosti duhovnega učitelja. Zatorej mora nekdo zadovoljiti duhovnega učitelja, da bi dobil bhakti-lata-bijo (yasya prasadad bhagavat prasadau). Bhakti-lata-bija je izvor devocijskega služenja. Brez da nekdo zadovolji duhovnega učitelja, dobi bijo, ali izvorni vzrok karme, jnane in yoge, brez dobrobiti devocijskega služenja. Kakorkoli, nekdo, ki je zvest svojemu duhovnemu učitelju, dobi bhakti-lata-bijo. Ta bhakti-lata-bija je prejeta, ko je nekdo iniciran od verodostojnega duhovnega učitelja.
- Čaitanja Čaritamrita, Madhya Lila 19.152, komentar

"Predstavitev tega znanja na sistematičen in znanstven način bo prinesla univerzalen in vzvišen mir. Ampak... neavtorizirani kulti so zrasli kot gobe po dežju in hitro razširjajo svoje nelegitimne črede z naivnimi učenci. Kar nekdo ne razume je, kako vodje teh kultov... lahko nenadoma sebe povzdignejo na položaj duhovnih učiteljev. Stvar, ki jo je treba razširjati med ljudmi ni neka poceni sentimentalna izmišljotina, namenjena da jih prevara. - Renunciation Through Wisdom, stran 117

Ne moreš ocenjevati gibanja enostavno po številu privržencev. Če je eden človek pristen, potem je gibanje uspešno. To ni vprašanje kvantitete, ampak kvalitete. - Nauk o samospoznaji, Poglavje 2, "Izbrati duhovnega učitelja - Svetniki in goljufi"

"Razen družbe čistih bhakt, je kakršnakoli družba imenovana kaitava, ali varanje."
- Teachings of Lord Caitanya - Originalna Izdaja, Poglavje 15 paragraf 28
(Za analizo tega citata glej O ZADOSTNEM VODSTVU)

Mleko je nedvomno zelo dobro in hranljivo, ampak ko se ga dotaknejo usta kače, ni več hranljivo; postane vzrok smrti. Podobno, tisti ki niso strogo v Vaišnavski disciplini, ne bi smeli delati posla iz tega Bhagavatama in postati vzrok duhovne smrti za tako veliko poslušalcev.
- Šrimad Bhagavatam 1.3.41, komentar

Vaišnava na srednjem nivoju smatra sebe za Krišna-daso, Krišnovega služabnika. Zato pridiga zavest Krišne nedolžnim začetnikom in poudarja pomembnost petja Hare Krišna maha-mantre. Bhakta na srednjem nivoju lahko prepozna ne-bhakto ali motiviranega bhakto. Motiviran bhakta ali ne-bhakta sta na materialnem nivoju, in se imenujeta prakrita. Bhakta na srednjem nivoju se ne meša s takšnimi materialističnimi ljudmi. – Madhya 16.72, komentar

V Šrimad Bhagavatamu je jasno prikazana razlika med pravo religijo in varljivo religijo. Glede na ta originalen in pristen komentar na Vedanta-sutro, obstaja veliko varljivih ver, katere veljajo za religije, vendar zanemarjajo bistvo religije. Prava religija živega bitja je njegova vrojena kvaliteta, medtem ko je varljiva religija vrsta neznanja, ki umetno prekriva čisto zavest živega bitja pod določenimi neugodnimi pogoji. Prava religija leži speča, medtem ko umetna religija dominira iz mentalne ravni.
- Čaitanja Čaritamrita, Adi 1.91, komentar

Romaharsana Suti je bila dana priložnost, da postane popoln brahmana, ampak zaradi bolestnega vedenja v njegovem odnosu do Vsevišnje Božanske Osebnosti, je bilo njegovo nizko rojstvo nemudoma priklicano v spomin... Ideja je, da je komurkoli lahko dana priložnost, da postane brahmana, vendar če nepravilno uporablja položaj brahmane brez dejanske realizacije, potem njegov dvig na brahmanski položaj ni veljaven. . .  Kot rečeno v Bhagavad-Giti, oseba, ki je dejansko brahmana in je zelo učena, mora avtomatično postati tudi zelo blaga. Ampak čeprav je Romaharsana bil zelo učen in mu je bila dana možnost, da postane brahmana, ni postal blag. Iz tega lahko razumemo, da ko je nekdo nadut zaradi materialnih pridobitev, ne more doseči blagega vedenja primernega za brahmano. Učenost takšne osebe je podobno dragocenemu dragulju na glavi kače. Kljub dragocenemu dragulju na glavi, je kača še vedno kača in je prav tako nevarna kot navadna kača. Če oseba ne postane skromna in ponižna, so vse njene študije Ved in Puran in njeno veliko poznavanje šaster enostavno zunanja obleka, kot kostim teatralnega igralca, ki pleše na odru.
- Krišna, Poglavje 78

Sekcija 4

O izmišljotini, da lahko nekdo prejme iniciacijo od duhovnega učitelja, ki ni fizično manifestiran, oziroma je odšel.

... Ker se Krišna nahaja v vsakogaršnjem srcu. Dejansko, On je duhovni učitelj, caitya-guru. Tako, z namenom da nam pomaga, On pride kot FIZIČEN DUHOVNI UČITELJ. In zato saksad-dharitvena sama... Duhovni učitelj je predstavnik Krišne. Krišna pošlje nekega iskrenega bhakto, da deluje v Njegovem imenu, in zato je ta bhakta duhovni učitelj.
- Šrimad Bhagavatam predavanje 1.2.4 – Rim, 28. maj, 1974

Krišna je prvi duhovni učitelj in ko postanemo bolj zainteresirani, potem moramo iti k FIZIČNEMU DUHOVNEMU UČITELJU. To je ukazano v naslednjem verzu:

tad viddhi pranipatena
pariprasnena sevaya
upadekshyanti te jnanam
jnaninas tattva-darsinah

- Bhagavad-Gita Predavanje 4.34 -- New York, 14. avgust, 1966

Šrila Prabhupada: Da, duhovni učitelj je najboljši prijatelj, ker rešuje od besnečega ognja zmedenosti. To je najboljši prijatelj.
O'Grady: Problem je najti tega prijatelja. Problem je najti tega duhovnega učitelja.
Šrila Prabhupada: Ne, to ni problem. Problem je, če si iskren. Da. To je potrjeno. Ker dejansko vi imate probleme, ampak Bog je znotraj vašega srca.
Isvara sarva-bhutanam hrid-dese arjuna tistahati. Bog ni daleč stran. Bog je znotraj vašega srca. Tako, če ste iskreni, potem vam bo Bog dal duhovnega učitelja. Če ve, da ste zdaj iskreni, potem vam bo dal duhovnega učitelja.
O'Grady: O.K. Hvala. To vem.
Šrila Prabhupada: Zato se Bog imenuje caitya-guru, duhovni učitelj znotraj srca. In FIZIČEN DUHOVNI UČITELJ je milost Boga. Če Bog vidi, da ste iskreni, vam bo dal duhovnega učitelja, kateri vas lahko zaščiti. Pomagal vam bo od znotraj in od zunaj, od zunaj v fizični obliki duhovnega učitelja in od znotraj kot duhovni učitelj znotraj srca.
- Sobni pogovor z Irskim poetom, Desmond O'Gradyem – 23. maj, 1974, Rim


"Včasih v jeseni se slapovi spuščajo z vrha gora in dobavljajo čisto voda, in včasih se ustavijo. Podobno, včasih velike svete osebe delijo čisto znanje, in včasih so tiho."
Krišna, poglavje 20, Opis jeseni

Madhudvisa: Njegovo vprašanje je bilo, če lahko prejmeš iniciacijo s sprejetjem duhovnega učitelja v svojem srcu, brez da dejansko sprejmeš...

Šrila Prabhupada
: To so nesmiselni predlogi. To nima smisla. [smeh] To nima smisla. Če misliš znotraj sebe, ''jaz jem'', ali boš zadovoljen? Stradaj, in enostavno misli, ''vse sem pojedel''. [smeh] Ali je to zelo praktičen predlog? Moraš jesti. Mi ne dajemo vseh teh brezvrednih predlogov… Hvala.
- Šrimad Bhagavatam Predavanje 6.1.1 -- Melbourne, 21. maj, 1975

Jasno, če je nekdo inteligenten, se bo DRUŽIL s tistimi, ki se poskušajo dvigniti na raven samo-spoznaje preko ene izmed različnih vrst yoge. Rezultat bo, da tisti ki so sadhu, ali realizirani, bodo sposobni presekati svojo vezanost za materialno druženje. To je VELIKA PREDNOST DOBRE DRUŽBE. Na primer, Krišna govori Bhagavad-Gito Arjuni, samo da bi presekal njegovo vezanost za materialno privlačnost. Ker je Arjuna vezan na stvari, ki ovirajo izvršitev njegove dolžnosti, Krišna odvoji te stvari. Da bi nekaj presekali, potrebujemo oster instrument; in da bi odsekali um od njegove vezanosti, so pogosto potrebne ostre besede. Sadhu ali učitelj ne kaže milosti v uporabi ostrih besed, da bi ločil študentov um od materialnih vezanosti. S tem ko brezkompromisno govori resnico, je sposoben presekati vezanost.
- The Perfection of Yoga, poglavje 4

Zatorej, za časa prve graje, je bil Krišna sprejet kot duhovni učitelj. Duhovni učitelj ima pravico grajati. Oče, duhovni učitelj, njima se priporoča da grajata. Putram ca sisyam ca tadayen na tu lalayet. Chanakya Pandita svetuje očetu in učitelju: "Vedno grajaj svojega sina in učenca. Grajaj." Tadayet. Tadayet pomeni "Enostavno grajaj. Vedno poišči napako." Ne bodi jezen, posel učitelja in očeta je, da enostavno najde tvoje napake, ne da najde tvoje dobre strani.
- Šrimad Bhagavatam Predavanje 2.9.4 – Japonska, 22. april, 1972

Šrila Prabhupada: Učenec je vedno nepopoln pred svojim duhovnim učiteljem. Kot pravi Čaitanja Mahaprabhu, guru more murkha dekhi karila sasana. "Moj duhovni učitelj Me je videl kot neumneža številka ena. Zato Me je pokaral." Tako mora učenec vedno biti pripravljen na grajo... V moralnih navodilih, Chanakya Pandit daje to navodilo, lalane bahavo dosas tadane bahavo gunah: "Če grajaš svojega sina ali učenca, se bo popravil, če pa praviš, 'Oh, ti si v redu,' potem se bo degradiral. Tasmat putran ca sisyah ca tadayet na tu lalayet. Zato vedno grajaj svojega sina in učenca. Nikoli "...kako se reče?
Jayadvaita: Laskaj.
Šrila Prabhupada: Ne.
- Jutranji sprehod -- 8. april, 1975, Mayapur

Bhakta (2): Šrila Prabhupada, ali obstaja kakšen primer, ko si ti bil grajan od svojega duhovnega učitelja?
Šrila Prabhupada:
Eh?
Bhakta (2): Ali obstaja kakšen primer, ko si ti bil grajan od svojega duhovnega učitelja?
Šrila Prabhupada:
Oh, da. Oh, da.
Bhakta (2): Ali nam lahko poveš?
Šrila Prabhupada: Spominjam se, ta trenutek je bil veliko vreden. Da.
Bhakta (2): Ali nam lahko poveš zgodbo?
Šrila Prabhupada: Da. Mislim da sem to že povedal.
Satsvarupa: Ko si z nekom govoril...
Šrila Prabhupada: Da. Postal je zelo jezen in me je pokaral.
Jagajivana: Šrila Prabhupada, ali je bilo to v času Šrila Bhaktisiddhantovega predavanja?
Šrila Prabhupada: Eh?
Jagajivana: Ali je bilo to v času predavanja?
Šrila Prabhupada: Da, nisem bil... Eden od mojih bratov po Bogu mi je hotel nekaj povedati. Tako sem nagnil svojo... takoj me...[smeh]. Njega je grajal bolj kot mene.
Bhakta (2): Ko je Gospod Čaitanja nekoga bolj grajal kot Advaita Acharyo, je Advaita čutil, da je bil zanemarjen, ker ni bil deležen večjega grajanja.
Šrila Prabhupada: Želel si je biti grajan in Čaitanja Mu je izpolnil željo.
- Jutranji sprehod -- 8. april, 1975, Mayapur

Samo osvobojena oseba lahko kontaktira z aprakat dušo, gurujem, ki je zapustil zunanjo vizijo. BHAKTI SANDHARBHA

Kot že povedano, Brahma je izvoren duhovni učitelj univerzuma, in odkar je bil iniciran od samega Gospoda, sporočilo Šrimad Bhagavatama prihaja navzdol po nasledstvu učencev, in z namenom sprejeti pravo sporočilo Šrimad Bhagavatama, MORA NEKDO PRISTOPITI TEKOČEMU VEZNEMU ČLENU, oziroma duhovnemu učitelju, v verigi nasledstva učencev.
- Šrimad Bhagavatam 2.9.7, komentar

Čaitanja Mahaprabhu je rekel, kiba vipra, kiba sudra, nyasi kene naya yei krsna-tattva-vetta, sei 'guru' haya [Cc. Madhya 8.128]. Yei krsna-tattva-vetta: "Vsakdo, ki pozna znanost o Krišni, postane guru." Tako lahko vsakdo izmed vas postane guru, pod pogojem da razume znanost o Krišni. Najprej moraš vedeti kaj je Krišna. To je pojasnil sam Krišna v Bhagavad Giti, in ko nekdo razume kaj je Krišna, potem lahko nadalje posluša o Krišni. Knjige so tukaj, Šrimad Bhagavatam in "Nectar of Devotion", Učenja Gospoda Čaitanje... Tukaj Gospod Čaitanja pravi, Yei krsna-tattva-vetta: "Vsakdo, ki pozna znanost o Krišni, postane guru." To je naša misija. To ni moja misija; to je misija Čaitanja Mahaprabhua. Tako ni važno, če vi Evropejci in Amerikanci niste rojeni v družinah brahmanov. Ni važno. To je odobritev Čaitanja Mahaprabhua. Poskusi razumeti znanost o Krišni. Potem boš lahko uspešno pridigal in ljudje bodo imeli dobrobit. - Predavanje: Šrimad Bhagavatam 3.28.1. -- Honolulu,  1. junij , 1975

Nekdo ne more zavreči navodil duhovnega učitelja. Zato mora izbrati duhovnega učitelja, z izvrševanjem čigar navodil ne bo zagrešil napake. Ali vidiš? Sedaj, zamisli da sprejmeš nepravo osebo za duhovnega učitelja, in če ti, in če te napačno vodi, potem je CELO TVOJE ŽIVLJENJE IZKRIVLJENO. Tako, nekdo mora sprejeti duhovnega učitelja, čigar vodstvo bo napravilo njegovo življenje popolno. To je odnos med duhovnim učiteljem in učencem. Ni formalnost. Je velika odgovornost za oba, za učenca in za duhovnega učitelja.
- Bhagavad-Gita Predavanje 2.7-11 -- New York, 2. marec, 1966

"Razen družbe čistih bhakt, je kakršnakoli družba imenovana kaitava, ali varanje." -
Teachings of Lord Caitanya - Originalna izdaja, Poglavje 15 paragraf 28

Za analizo tega citata glej O ZADOSTNEM VODSTVU

Za več citatov in informacij na to temo glej O ZADOSTNEM VODSTVU

Sekcija 5

O kvalifikacijah pristnega duhovnega učitelja, kot tudi o potrebi po sprejetju in potrebni iskrenosti za kontaktiranje takšnega verodostojnega predstavnika Boga. Vključeni so tudi komentarji, ki se nanašajo na izvorni vzrok sprejetja nedostojne osebe za duhovnega učitelja.

Nekdo ne bi smel postati duhovni učitelj, brez da je dosegel nivo uttama-adhikarija. Vaišnava začetnik ali Vaišnava situiran na srednjem nivoju, lahko tudi sprejme učence, ampak takšni učenci morajo biti na enakem nivoju in morali bi razumeti, da NE MOREJO UČINKOVITO NAPREDOVATI PROTI KONČNEMU CILJU ŽIVLJENJA POD NJEGOVIM NEZADOSTNIM VODSTVOM. Zato bi učenec moral biti pazljiv, da sprejme uttama-adhikarija za duhovnega učitelja.
- Nectar of Instruction, Tekst 5, komentar

Guru mora biti situiran na najvišjem nivoju devocijske službe. Obstajajo tri kategorije bhakt in guru mora biti sprejet iz najvišje ... Ko je nekdo dosegel najvišji položaj maha-bhagavate, se ga sprejme kot guruja in obožuje tako kot Harija, Osebnost Boga. Samo takšna oseba je sposobna zasesti položaj guruja."
- Šri Čaitanja Čaritamrita, Madhya Lila 24.330, komentar

Kakorkoli, nekdo ne bi smel imitirati obnašanja naprednega bhakte ali maha-bhagavate, brez da je samo-realiziran, ker BO S TAKŠNIM IMITIRANJEM NA KONCU POSTAL DEGRADIRAN ... Bhakta bi moral poznati svoj položaj in ne bi smel poskušati posnemati bhakte na višjem nivoju.
- Nectar of Instruction 5, komentar

Ko dejansko resno želiš Krišno--ne veš kdo je guru--potem ti bo Krišna dal guruja. Prav tako kot Dhruva Maharaja. Mati mu je svetovala da, "Če greš v gozd, lahko vidiš Boga." In je šel. In ko je bil zelo resen, takrat mu je Krišna poslal Narada Munija. Tako, če si dejansko resen glede Krišne, potem ti bo Krišna poslal svojega predstavnika in ta bo poskrbel za tebe. To je proces. Če ne najdeš guruja, to pomeni da Krišna še ni zadovoljen, ... ti nisi resen.
- Pogovor z Bajajem in Bhusanom (na njunem domu) -- 11. september, 1972, Arlington, Teksas

Šrila Prabhupada: Da, seveda, iskati guruja je prijetno. Vendar, če želiš poceni guruja, ali če želiš biti prevaran, POTEM BOŠ NAŠEL VELIKO GOLJUFIVIH GURUJEV. Če pa si iskren, boš našel iskrenega guruja. Ker ljudje želijo vse zelo poceni, so prevarani. – Nauk o samospoznaji, Poglavje 2, Izbrati duhovnega učitelja – "Svetniki in goljufi"

Reporter: Ali ne mislite, da so ljudje sumničavi zaradi svojih izkušenj z goljufivimi guruji? Če si šel k šušmarskemu zobozdravniku in ti je zlomil zob, si potem lahko sumničav glede odhoda k drugemu zobozdravniku.
Šrila Prabhupada: Da, normalno, če si prevaran, postaneš sumničav. Ampak to ne pomeni, da če si enkrat prevaran, boš vedno prevaran. Morali bi najti nekoga pristnega. Ampak, da prideš k zavesti Krišne, moraš biti ali zelo srečen, ali zelo spoznan v tej znanosti. Iz Bhagavad-Gite razumemo, da so iskreni iskalci zelo redki: manusyanam sahasresu kascid yatati siddhaye. Izmed veliko milijonov ljudi, lahko da obstaja samo eden, ki se zanima za duhovno življenje. Običajno se ljudje zanimajo za hrano, spanje, razmnoževanje in branjenje. Torej kako lahko pričakujemo najti veliko privržencev? Ni težko opaziti, da so ljudje izgubili svoje zanimanje za duhovnost. In skoraj vsi tisti, ki se dejansko zanimajo, so bili prevarani od tako imenovanih spiritualistov. Ne morete soditi gibanja enostavno po številu privržencev. Če je eden človek pristen, potem je gibanje uspešno. To ni vprašanje kvantitete, ampak kvalitete.
Reporter: Zanima me, kaj mislite koliko ljudi lahko da je bilo prevaranih od goljufivih gurujev?
Šrila Prabhupada: Praktično vsakdo. [smeh] Nima smisla šteti. Vsakdo.
Reporter: To bi pomenilo tisoče ljudi, ali ne?
Šrila Prabhupada: Milijone. Milijoni so bili prevarani, ker želijo biti prevarani. Bog je vseveden. Lahko razume tvoje želje. Je znotraj tvojega srca in če želiš biti prevaran, ti Bog pošlje prevaranta.
Reporter: Ali je mogoče za vsakogar, da doseže popoln nivo, o katerem ste prej govorili?
Šrila Prabhupada: V sekundi. Vsakdo lahko doseže popolnost v sekundi – pod pogojem, da želi. Problem je, da nihče ne želi. V Bhagavad-Giti (18.66) Krišna pravi, sarva-dharman parityajya mam ekam saranam vraja: "Enostavno predaj se Meni." Ampak kdo se bo predal Bogu? Vsakdo pravi, "Oh, zakaj bi se predal Bogu? Jaz bom neodvisen." Če se enostavno predaš, je to stvar trenutka. To je vse. Ampak nihče ne želi in to je problem.
Reporter: Ko pravite, da si veliko ljudi želi biti prevaranih, ali s tem mislite, da veliko ljudi želi nadaljevati s svojimi posvetnimi zadovoljstvi in istočasno, z izgovarjanjem mantre ali z držanjem cvetlice, prav tako doseči duhovno življenje? Je to kar ste mislili s tem, da si želijo biti prevarani ?
Šrila Prabhupada: Da, to je kot da pacient misli, "Nadaljeval bom s svojo boleznijo in istočasno želim ozdraveti." To je kontradiktorno. Prvotna potreba je, da postanemo izobraženi v duhovnem življenju. Duhovno življenje ni nekaj, kar lahko razumemo v nekajminutnem pogovoru. Obstaja veliko knjig filozofije in teologije, ampak ljudje niso zainteresirani za njih. To je problem. Na primer, Šrimad Bhagavatam je zelo dolgo delo, in če poskusite brati to knjigo, lahko porabite nekaj dni, da bi razumeli eno samo vrstico. Bhagavatam opisuje Boga, Absolutno Resnico, ampak ljudje niso zainteresirani. In če slučajno nekdo postane malo zainteresiran za duhovno življenje, želi nekaj nemudoma in poceni. Zato je prevaran.
- Nauk o samospoznaji, Poglavje dva, "Svetniki in goljufi"

Hari-bhakti-vilasa (2.6) navaja sledeča navodila iz Vishnu-yamale:

adiksitasya vamoru
kritam sarvam nirarthakam
pasu-yonim avapnoti
diksa-virahito janah

"Brez da je nekdo iniciran od verodostojnega duhovnega učitelja, so vse njegove devocijske aktivnosti brezvredne. Oseba, ki ni pravilno inicirana, lahko ponovno sestopi v živalske vrste."
- Čaitanja Čaritamrita, Madhya Lila 15.108, komentar

Nekdo ne more zavreči navodil duhovnega učitelja. Zato mora izbrati duhovnega učitelja, z izvrševanjem čigar navodil ne bo zagrešil napake. Ali vidiš? Sedaj, zamisli, da sprejmeš nepravo osebo za duhovnega učitelja, in če ti, in če te napačno vodi, potem je CELO TVOJE ŽIVLJENJE IZKRIVLJENO. Tako, nekdo mora sprejeti duhovnega učitelja, čigar vodstvo bo napravilo njegovo življenje popolno. To je odnos med duhovnim učiteljem in učencem. Ni formalnost. Je velika odgovornost za oba, za učenca in za duhovnega učitelja.
- Bhagavad-Gita predavanje 2.7-11 -- New York, 2. marec, 1966

Za več informacij na to temo glej O ZADOSTNEM VODSTVU in INICIACIJA V DUHOVNO ŽIVLJENJE

Sekcija 6

Navedbe, ki se nanašajo na wild-card guruje, kot tudi na "reformirane" guruje.

Kakorkoli, nekdo ne bi smel imitirati obnašanja naprednega bhakte ali maha-bhagavate, brez da je samo-realiziran, KER SE BO S TAKŠNIM IMITIRANJEM NA KONCU DEGRADIRAL ... Bhakta bi tudi moral poznati svoj lasten položaj in ne bi smel poskušati imitirati bhakte situiranega na višjem nivoju. - Nectar of Instruction, Tekst 5, komentar

. . . nekdo, ki v resnici ne poseduje teh kvalitet, ne bi smel poskušati navesti svojih privržencev, da ga za te slavijo, četudi se te kvalitete lahko manifestirajo v prihodnosti. Če človek, ki v resnici ne poseduje odlik velike osebnosti, navede svoje privržence da ga častijo s pričakovanjem, da se bodo te odlike razvile v prihodnosti, TAKŠNA VRSTA ČAŠČENJA JE V RESNICI ŽALITEV. – Šrimad Bhagavatam 4.15.23, komentar

Reporter: Ampak slabi guruji...
Šrila Prabhupada: In kaj je "slab" guru?
Reporter: Slab guru želi samo nek denar ali slavo.
Šrila Prabhupada: Če je slab, kako lahko postane guru? [smeh]. Kako lahko železo postane zlato? Dejansko, guru ne more biti slab, ker če je nekdo slab, ne more biti guru. – Nauk o samospoznaji, Poglavje 2, Izbrati duhovnega učitelja – "Svetniki in goljufi"

Dr. Patel: On je lopovski guru.
Šrila Prabhupada: On je lopov, ne guru. Lopov ne more biti guru. Tega ne morete združiti. Potem sta enaka, daridra-narayana. Narayana ne more biti daridra; daridra ne more biti Narayana. Podobno, lopov ne more biti guru, in guru ni lopov. – Jutranji sprehod -- 5. april, 1974, Bombay

Če tako imenovan guru sprejme učenca za svojo osebno dobrobit, ali za materialen dobiček, se odnos med duhovnim učiteljem in učencem spremeni v materialno afero in duhovni učitelj postane kot smarta-guru. Obstaja veliko kastnih gosvamijev, ki profesionalno ustvarijo nekaj učencev, kateri se ne menijo za njih ali za njihova navodila. Takšni duhovni učitelji so enostavno zadovoljni, da dobijo nekaj materialne dobrobiti od svojih učencev. Takšen odnos je obsojen s strani Šrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakure, ki takšne duhovne učitelje in učence imenuje DRUŽBA PREVARANTOV IN PREVARANIH. – Čaitanja Čaritamrita, Madhya Lila 24.330, komentar

Tisti, ki imitirajo uttama-adhikarija v bahavem duhu enakosti ali prijateljstva, vendar delujejo na telesni ravni, so v resnici lažni filantropi.
- Šri Isopanisad, Mantra 6, komentar

Vzamejo obleko reda življenja odpovedi in počenjajo vse vrste neumnosti v tej obleki. V resnici obstaja tako veliko omejitev za nekoga, ki se je odpovedal temu svetu. Demonom, kakorkoli, ni mar za takšne omejitve.
- Bhagavad-Gita 16.17, komentar

TAKO IMENOVANI AČARJE DOBE KALI SE BOLJ ZANIMAJO ZA IZKORIŠČANJE SREDSTEV SVOJIH PRIVRŽENCEV, KOT ZA UBLAŽEVANJE NJIHOVIH TEGOB.
- Šri Čaitanja Čaritamrita, Adi 3.98, komentar

Sekcija 7

Grozne posledice za tiste, ki zavajajo druge v imenu zavesti Krišne, tiste ki sledijo takšnim izkrivljencem, in tiste ki imitirajo takšne izkrivljence. Tudi navedbe, ki se nanašajo na Šrila Prabhupadove brate po Bogu.

Nekdo ne more zavreči navodil duhovnega učitelja. Zato mora izbrati duhovnega učitelja, z izvrševanjem katerega navodil ne bo zagrešil napake. Ali vidiš? Sedaj, zamisli, da sprejmeš nepravo osebo za duhovnega učitelja, in če ti, in če te napačno vodi, potem je CELO TVOJE ŽIVLJENJE IZKRIVLJENO. Tako mora nekdo sprejeti duhovnega učitelja, katerega vodstvo bo napravilo njegovo življenje popolno. To je odnos med duhovnim učiteljem in učencem. Ni formalnost. Je velika odgovornost za oba, za učenca in za duhovnega učitelja.
- Bhagavad-Gita Predavanje 2.7-11 -- New York, 2. marec, 1966

Nevedni psevdo religionisti in proizvajalci tako imenovanih inkarnacij, kateri neposredno kršijo Vedska navodila, SO KANDIDATI ZA VSTOP V NAJTEMNEJŠE PREDELE UNIVERZUMA, ker zavajajo tiste, ki jim sledijo.
- Šri Isopanisad, Mantra 12, komentar

Z lažnim prikazovanjem religioznih čustev, predstavljajo šov devocijskega služenja, medtem ko se spuščajo v vse vrste nemoralnih aktivnosti. Na ta način veljajo za duhovne učitelje in bhakte Boga. Takšni prestopniki religioznih principov nimajo spoštovanja do avtoritativnih ačarij, svetih učiteljev v striktnem nasledstvu učencev. Da zapeljejo ljudske množice, sami postanejo tako imenovani ačarje, kljub temu da ne sledijo niti principov ačarij. Ti sleparji so najnevarnejši elementi v človeški družbi. Ker ni religiozne vlade, se izognejo kazni s strani države. Ne morejo, kakorkoli, se izogniti zakonom Vrhovnega, kateri je v Bhagavad-Giti dal jasno vedeti, da bodo zavistni demoni v preoblekah religioznih propagandistov VRŽENI V NAJTEMNEJŠE PREDELE PEKLA (Bg. 16.19-20). Šri Isopanisad potrjuje, da ti psevdo religiozneži DRSIJO PROTI NAJGNUSNEJŠIM PREDELOM UNIVERZUMA, po končanem duhovni učitelj poslu, katerega vodijo enostavno za čutno zadovoljevanje.
– Šri Isopanisad Mantra 12, komentar

Obstaja veliko odpadnikov iz Brahma-sampradaye, katerih edini posel je, da ljudi navedejo, da bolj in bolj pozabljajo Boga in jih tako bolj in bolj zapletejo v materialno eksistenco. Takšne osebe nikoli niso drage Gospodu in Gospod jih pošlje globlje v najtemnejše področje materije, tako da za takšne zavistne demone več ne bo mogoče poznati Vsevišnjega Gospoda.
- ŠB 2.9.19, komentar

Te neumne kreature ne vedo, da niso nič druga kot lutke v rokah materialne narave in da lahko vsak trenutek materialna narava s svojimi intrigami sesuje v prah vse njihove plane za brezbožne aktivnosti.
- Čaitanja Čaritamrita, Adi 3.98, komentar

"Še tvoje naslednje vprašanje: 'Ali lahko samo nekaj čistih bhakt odrešuje druge?' Vsakdo, če je čist bhakta, lahko odrešuje druge, postane lahko duhovni učitelj. Ampak, brez da je na tem nivoju, ne bi smel poskušati. POTEM BOSTA OBA ŠLA V PEKEL, kot slepec, ki vodi slepca."
– Pismo: Tusta Krishna, 12/14/72

. . . zaradi inštrukcij neumnega guruja, nekdo večno ostane v materialni eksistenci in trpi njene bede. – Šrimad Bhagavatam 8.24.51, komentar

Posvetno proizveden zvok nima potence, in tako, na videz transcendentalen zvok prejet od ne-avtorizirane osebe, prav tako nima potence.
- ŠB 2.9.8, komentar

Tako je mentalna vpitost v socialno, politično, pseudoreligiozno, nacionalno in družbeno zavest vzrok za jetništvo. - ŠB 4.28.20, komentar

Tisti so zatorej zelo v zmoti, ki so nagnjeni veseliti se izboljšanja posvetnega stanja--v kakršnemkoli posvetnem smislu--od posvetnega uspeha kakšnega pravega duhovnega gibanja. So ti posvetni pričakovalci, ki postanejo patroni škodljive-hudobne rase lažnih učiteljev religije, Putane, katerih funkcija je zadušiti teistično nagnjenje v samem trenutku suma pojavitve. Ampak pravo teistično nagnjenje ne more nikoli biti zadušeno z napori teh Putan. Putane imajo moč samo nad ateisti. Nehvaležen, ampak koristen posel, ki ga opravljajo za dobrobit svojih nejevoljnih žrtev. – ORGANIZIRANA RELIGIJA – Njegova Božanska Milost Šri Šrimad Bhaktisiddhanta Sarasvati Goswami Maharaja Prabhupada.

Ne želim diskutirati o aktivnostih mojih bratov po Bogu, vendar dejstvo je, da nimajo življenja za pridiganje. Vsi so zadovoljni s prostorom za stanovanje v imenu templja, imajo učence, da za njih nabavljajo hrano s transcendentalnimi prevarami, in jejo in spijo. Nimajo nikakršne ideje ali možganov, kako razširiti kult Čaitanje Mahaprabhua. Moj Guru Maharaja je iz tega razloga velikokrat tarnal in razmišljal je, da če je vsaj ena oseba razumela princip pridiganja, potem bo njegova misija dosegla uspeh. V poznih dnevih je moj Guru Maharaja bil zelo zgrožen. Dejansko, zapustil je ta svet predčasno, drugače bi bil nadaljeval živeti več let. Kljub temu je prosil svoje učence, da formirajo močno upravno telo za pridiganje kulta Čaitanje Mahaprabhua. Nikoli ni nikomur priporočil, da prevzame mesto ačarje v Gaudiya Mathu. Šridhar Maharaja je odgovoren za nepokornost temu navodilu Guru Maharaje, in on in dva druga, ki sta že mrtva, so nepotrebno mislili, da nekdo mora biti ačarja. Če bi Guru Maharaja takrat videl koga, ki bi bil kvalificiran za ačarjo, bi bil to omenil. Ker v noči, preden je odšel, je govoril o toliko stvareh, vendar ni nikoli omenil ačarje. Njegova ideja je bila, da se ačarja ne nominira med člani upravnega telesa. Odprto je rekel, ustanovite GBC in vodite misijo. Tako je njegova ideja bila, da med člani GBC, tisti ki bi se pokazal uspešen in samo-obsijan, bi na ta način ačarja bil avtomatično izbran. Šridhar Maharaja in njegova dva spoštovana družabnika, so neavtorizirano izbrali ačarjo in pozneje se je to izkazalo za zgrešeno. Rezultat je, da sedaj vsakdo trdi, da je ačarja, čeprav lahko da je kanistha-adhikari brez sposobnosti za pridiganje. V nekaterih taborih je bil ačarja zamenjan tri krat na leto. Zato mi ne smemo napraviti iste napake v našem ISKCON gibanju. V resnici med mojimi brati po Bogu ni nikogar, ki je kvalificiran, da postane ačarja. Tako je bolje ne mešati se z njimi zelo intimno, ker namesto da inspirirajo naše študente in učence, jih lahko kdaj onesnažijo. To so že bili poskušali, še posebej Madhava Maharaja, Tirtha Maharaja in Bon Maharaja, ampak tako ali drugače sem rešil situacijo. To se dogaja. Biti moramo zelo previdni glede njih in se ne mešati z njimi. To je moje navodilo vsem vam. Ne morejo nam pomagati v našem gibanju, vendar so zelo kompetentni, da škodijo našemu naravnemu napredku. Tako moramo biti zelo previdni glede njih. – Pismo: Rupanuga, 4/28/74

Glede aktivnosti Bon Maharaje: O tej stvari bova diskutirala, ko se srečava. Za zdaj, vedeti bi moral, da je ta gospod zelo materialno ambiciozen. Zavest Krišne želi uporabiti za svojo materialno ime in slavo. Nekajkrat je zelo užalil našega Guru Maharaja in zgodilo se je, da ga je v zadnjem stadiju Guru Maharaja praktično zavrgel. In rezultat, vidimo lahko, da je namesto velikega pridigarja zavesti Krišne, ta gospod umetno postal glava POSVETNE INSTITUCIJE. Postati zelo pomembna oseba po posvetni oceni ni uspeh v zavesti Krišne... Na kratko, vedeti bi moral, da ni osvobojena oseba in zatorej, ne more nobene osebe inicirati v zavest Krišne. Potreben je poseben duhovni blagoslov od višjih avtoritet. – Pismo: Janardana, 4/26/68

Sekcija 8

Navedbe, ki dokončno utemeljujejo, da je izvor živega bitja (jive) v duhovnem svetu, in ne v brahmajyotiju.

"Kot žive duhovne duše smo vsi izvorno bitja zavestna Krišne, vendar zaradi našega druženja z materijo od nekdaj, je naša zavest sedaj postala onesnažena z materialno atmosfero."
(Originalen Hare Krišna Album)

"Takoj ko poskusimo postati Gospodar, smo nemudoma prekriti z Mayo. Pred tem smo bili s Krišno v Njegovi lili oziroma zabavi, ampak to prekrivalo Maye ima lahko zelo, zelo, zelo, zelo dolgo obdobje trajanja. Zatorej, veliko kreacij prihaja in odhaja. Glede na to dolgo periodo časa je včasih rečeno, da smo večno pogojeni. Ampak ta dolga časovna perioda postane neznatna, ko nekdo dejansko pride do zavesti Krišne. Ta brahma-sayujya-mukti ni trajna. Vsako živo bitje želi zadovoljstvo, vendar je brahma-sayujya-mukti minus zadovoljstvo. Tam obstaja samo večna eksistenca. Ko ne najdejo transcendentalne sreče, padejo navzdol, da bi napravili kompromis z materialno srečo. Brez da nekdo razvije polno devocijsko služenje Krišni, se dvigne samo do brahma-sayujya, vendar pade navzdol. Po milijonih in milijonih let držanja sebe stran od Gospodove lile, ko nekdo pride do zavesti Krišne, postane ta perioda zanemarljiva, prav tako kot sanje. Ker pade navzdol z brahma-sayujye misli, da je to lahko njegov izvor, ampak ne spominja se, da je še pred tem bil s Krišno.
- (IZVOR JIVE: BRAHMAJYOTI ALI KRIŠNA LILA? – Avstralski pogovor s Šrila Prabhupado, transkribiran kot Nectar of the Month, BBT Report, januar, 1982)

Pogojeno živo bitje je pozabilo svoj večen odnos z Bogom in je zmotno sprejelo ta minljiv prostor rojstev kot vse v vsem... Živa bitja niso brez duhovnih čutil; vsako živo bitje v svoji izvorni duhovni obliki ima vsa čutila, katera so sedaj materialna, prekrita s telesom in umom. Aktivnosti materialnih čutov so izkrivljen odsev duhovnih zabav. (Šri Isopanisad 11, komentar)

Svarupa Damodara: Duhovna duša mora obvezno imeti telo, bodisi duhovno bodisi materialno.
Šrila Prabhupada: Duhovno telo že ima. Materialno telo je njegovo pokrivalo. Je nenaravno. Pravo telo je duhovno. Tako kot tvoj plašč, to je nenaravno. Ampak tvoje pravo telo je naravno. Kako je drugače možna transmigracija? Sprejemam različna nenaravna telesa. Nenaravno se nanaša na mojo izvorno konstitucijo. Moje pravo izvorno telo je služabnik Krišne. Tako dolgo dokler ne pridem do tega položaja, ostajam služabnik narave in dobivam tako veliko teles...
Paramahamsa: Ampak na koncu, če pridemo h Krišni, potem ni povratka. Vendar, Jagai in..., dva vratarja, onadva sta se vrnila?
Šrila Prabhupada: Povratek obstaja, to je prostovoljno. Povratek obstaja.
Paramahamsa: Če želimo.
Šrila Prabhupada: Da.
Paramahamsa: Lahko pridemo v duhovni svet in se vrnemo?
Šrila Prabhupada: Da.
Paramahamsa: Pademo?
Šrila Prabhupada: Da. Takoj ko poskusimo, "Oh, ta materialen svet je zelo privlačen," "Da," Krišna pravi, "Da, pojdi". Ravno tako kot nihče ni zainteresiran za zavest Krišne. Ali misliš da je vsakdo zainteresiran? Želijo uživati ta materialen svet. Drugače kakšen je pomen svobodne volje? Vsako živo bitje je dobilo malo svobodne volje. In Krišna je tako prijazen, da mu priložnost, "V redu, uživaj na ta način". Ravno tako kot nekateri izmed naših študentov, včasih odidejo, se spet vrnejo... Obstaja svobodna volja, ni stereotipsko. Ravno tako kot nekdo gre v zapor, brez da ga državna uprava vabi, "Pridi. Imamo zapor. Pridi sem, pridi sem." Gre po svoji svobodni volji; spet pride ven, spet gre. Na ta način. Krsna-bahirmukha hana bhoga vanca kare, nikata-stha maya tare japatiya dhare. Policija je tukaj. Ravno tako kot je bil tukaj policijski avto. Mi nimamo z njim nič za opraviti. Vendar če napraviš karkoli kriminalnega, boš nemudoma aretiran, pod nadzorstvom policije. Maya je lahko prisotna, ampak maya ujame tistega, ki ni Krišnov bhakta. To je vse. Zatorej, mam eva ye prapadyante mayam etam taranti te: "Kdorkoli se preda Meni, se maya več ne vmešuje."
Paramahamsa: Tako naša želja za uživanjem... dobimo ta telesa; in naša želja za dosego Krišne nas pripelje do našega naravnega položaja.
Šrila Prabhupada: Da.
- (Jutranji sprehod po Cheviot Hills Golf Course – 13. maj, 1973, Los Angeles)

Ta bhaktova privlačnost do določene Gospodove oblike obstaja zaradi naravnega nagnjenja. Vsako živo bitje je izvorno pritegnjeno z določeno vrsto transcendentalnega služenja, ker je večno služabnik Boga. Gospod Čaitanja pravi, da je živo bitje večno služabnik Vsevišnje Božanske Osebnosti, Šri Krišne, zatorej, ima vsako živo bitje določeno vrsto služnega odnosa z Bogom, večno.
- ŠB 3.9.11, komentar

Naučiti se moramo, kako delovati samo za Krišno, kako ljubiti samo Krišno. Potem je naše življenje uspešno. In človeško življenje... Ker smo mi prav tako prišli navzdol iz Vaikunthe pred milijoni in milijoni let. Anadi-karma-phale. Anadi pomeni pred kreacijo. Mi živa bitja, mi smo večni.
- Bhagavad-Gita 2.6, predavanje -- London, 6. avgust, 1973

Te duhovne duše in vse duhovne duše prihajajo iz Vaikunthe, vendar v teh materialnih svetovih prejemajo različne vrste teles. – Pismo, 9. julij, 1970

. . . če je pravilno voden, potem je zlahka poslan nazaj domov, nazaj k Bogu, od koder je izvorno padel navzdol. – Pismo, 20. januar, 1971

. . . pademo lahko iz Vaikunthe vsak trenutek... tako celo v Vaikunthi, če želim "Zakaj naj bi jaz služil Krišno? Zakaj ne bi postal Krišna?", nemudoma padem navzdol. – Predavanje v Honolulu, 4. julij, 1974

On je že padel s planeta Vaikunthe. Padel je v ta materialni svet in ponovno poskuša napredovati. – Bhagavatam predavanje v Los Angelesu, 15. junij, 1972

Vsi smo originalno situirani na nivoju zavesti Krišne, v našem večnem osebnem odnosu ljubezni s Krišno. – Pismo, 17. november, 1970

On je padel, to pomeni da je opustil služenje Krišne. – Predavanje v Tokiu, 20. april, 1972

Majhna neodvisnost, to lahko zlorabimo. Krsna-bahirmukha hana bhoga vancha kare: ta zloraba je vzrok našega padca.
– Sobni pogovor v Mayapuru, 19. februar, 1976

Konec koncev, živo bitje pade navzdol iz duhovnega sveta. Tako kot Jaya – Vijaya. Obstaja možnost... četudi si v Vaikunthi, boš padel navzdol, kaj šele v tem materialnem svetu." – Bhagavad-Gita predavanje, 4. julij, 1974

Zatorej, če prakticiramo devocijsko služenje... bomo ponovno postavljeni v naš originalen konstitucijski položaj in tako bili rešeni."
- Šrimad Bhagavatam 10.2.39, komentar

PREVOD
Samo prečiščena duša lahko doseže popolnost druženja z Božansko Osebnostjo, v popolni sreči in zadovoljstvu v svojem konstitucijskem položaju. Kdorkoli je sposoben obnoviti takšno devocijsko popolnost, ne bo nikoli več pritegnjen s tem materialnim svetom in se nikoli ne vrne. - ŠB 2.2.31

Ko čista duša želi opustiti služenje Gospoda, da bi uživala materialni svet, mu Krišna zagotovo da priložnost, da vstopi v materialni svet. Kot navedeno v prema-vivarti: krsna-bahirmukha hana bhoga vancha kare. To je razlog, zakaj čista duša pade navzdol v materialen svet. - ŠB 5.14, Povzetek poglavja

Smo služabniki Krišne. Ampak tako ali drugače smo se uprli. Še vedno se upiramo. Čeprav Krišna prihaja in vabi, "Predaj se Mi," ampak mi se še vedno upiramo. To je naša bolezen. Manah sasthanindriyani prakrti-sthani karsati. Če želimo spet ozdraveti in priti do naše originalne zavesti, zavesti Krišne, katera je svacchatvam avikaritvam santatvam iti cetasah, potem moramo pristopiti k temu procesu zavesti Krišne. To je edina pot. - Šrimad Bhagavatam predavanje 3.26.23-24 -- Bombay 1, 1975

Bhaktijana: Ko duše, ki niso nikoli bile pogojene..., ali imajo tudi te neodvisnost?
Prabhupada: Da, ampak te je niso zlorabile. Vedo da "Namenjen sem služenju Krišne," in so srečne v Krišnovi službi.
Bhaktijana: Ali jo sploh lahko zlorabijo?
Prabhupada: Da, lahko jo tudi zlorabijo. Ta moč obstaja. Da?
Bhakta: Mislim da si nekoč rekel, da ko enkrat pogojena duša postane popolna in pride ven iz materialnega sveta in gre na Krišnaloko, potem ni možnosti za padec nazaj.
Prabhupada: Ne! Možnost obstaja, ampak ne pride. Ravno tako, kot po tem ko si dal roko v ogenj, je ne boš dal nikoli več, če si inteligenten. Tako tisti, ki gredo nazaj k Bogu, ti postanejo inteligentni. Zakaj oditi nazaj k Bogu? Tako kot smo mi v redu življenja odpovedi. Odpovedali smo se družinskemu življenju po nekolikšnem razmišljanju. Sedaj, če nekdo pride, "Swamiji, vzemi tisoč milijonov dolarjev in se ponovno oženi in postani družinski človek," nikoli ne bi postal, ker imam slabo izkušnjo. Nikoli ne bi postal...
Bhaktijana: Ali je moja duša bila kdaj osvobojena?
Prabhupada: To veš ti. Jaz ne vem.
Bhaktijana: Če sem bil nekoč osvobojen...
Prabhupada: Ti si osvobojen. Ti si osvobojen. Enostavno oblak te je zakril. Naženi ta oblak. Ni vprašanja, ali si kdaj bil. Ti si večno osvobojen. Nebo je vedno duhovno, vendar je včasih natlačeno z oblakom, to mayo. To se imenuje maya. V resnici ti nisi pogojen. Tako misliš. Tako kot v sanjah misliš, da te žre tiger. Nikoli nisi bil hrana tigru. Tigra ni. Moramo ven iz teh sanj. Ali ne sanjaš včasih, da te žre tiger? Ali obstaja kakšen tiger? Ti enostavno misliš. Tako, če se držiš v zavesti Krišne, bo to neumno razmišljanje prenehalo. Zato se moramo vedno držati v mišljenju na Krišno, tako da te sanje ne bodo nikoli prišle. Če si vedno buden, potem sanje nikoli ne bodo prišle. Tako se vedno drži v budnosti z zavestjo Krišne. V redu. Razdeli prasadam. (konec)
- Čaitanja Čaritamrita predavanje, Adi-lila 7.108 -- San Francisco, 18. februar, 1967

Acyutanandana: Kaj je prisililo dušo, da se rodi, na samem začetku?
Prabhupada: Na samem začetku?
Acyutanandana: Kaj je prvo rojstvo? Kaj je vzrok prvega rojstva?
Prabhupada: Da. To je navedeno v Prema-vivarti:
krsna-bahirmukha hana bhoga vancha kare
nikata-stha maya tare japatiya dhare
Takoj ko... Smo večni služabniki Krišne. Takoj ko želimo postati gospodar, je to začetek našega prvega rojstva v tem materialnem svetu. Imamo neodvisnost. Ker, Krišna pravi, mamaivamso jiva bhutah--smo sestavni delček Krišne--tako ima Krišna polno neodvisnost, ampak mi smo majhni; zato imamo mi majhno neodvisnost. Naša dejavnost je služenje Krišne, vendar takoj ko opustimo to idejo, želimo postati gospodar. To je začetek našega materialnega rojstva. - Šrimad Bhagavatam predavanje 5.5.2 -- Hyderabad, 11. april, 1975

Acyutanandana:... Ampak v Giti je rečeno, "Ko enkrat pride tja, se nikoli ne vrne."
Prabhupada:
Vendar če želi, se lahko vrne.
Acyutanandana:
Lahko se vrne.
Prabhupada: To neodvisnost moramo priznati, majhno neodvisnost. Lahko jo zlorabimo. Krsna-bahirmukha hana bhoga vancha kare. Ta zloraba je vzrok našega padca.
Acyutanandana: V knjigi Krišna je rečeno, da je v Dvaraki bila borba z barvami. Metali so barve. In nekateri moški so postali strastni, ko so videli ženske. . .  Ali bo to prvi del njihovega padca navzdol, biti v Vaikunthi in misliti na lastno strast s Krišnovimi družabniki?
Prabhupada: Da. [prekinitev] Karkoli On želi, to bo storil. To je Bog. Bog ni namenjen temu, da zadovolji tebe. - Jutranji sprehod -- 19. februar, 1976, Mayapura

Kakorkoli, zaradi stika z materijo, ujeta duša izgubi spomin o svoji originalni duhovni obliki v Vaikunthi... materialne rase so izkrivljeni odsevi originalnih duhovnih ras duše.
- Šrila Bhaktivinoda Thakura, Prema-pradipa, p. 83

Jive so tiste, ki so navzoče v Njegovih zabavah. Te postanejo pritegnjene z materijo, ko skrenejo od bistva svoje narave, kot rezultat želje za uživanjem. Vendar ko duša spet... pridobi pravo znanje o transcendentalnem področju Boga... začenja pridobivati nazaj svojo čisto bistveno naravo...
- Šrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Prabhupada, Sri Caitanya's Teachings, str. 323

Potem, zmeden in prekrit, pade z advaya-vaikunthe. - Šrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Prabhupada, Vivritti komentar na Šrimad Bhagavatam, 11.2.48

Brez da je nekdo, zatorej, rešen napačne koncepcije o telesu in duši, znanja o Bogu ni ...
- ŠB 2.7.42, komentar

Eksistenca v impersonalnem brahmanu je prav tako znotraj kategorije ne-zavesti Krišne. Tisti, ki so v brahman sijaju, ti so prav tako v padlem stanju. Tako da ni vprašanja o padcu navzdol s padlega stanja. - Pismo, 13. junij, 1970

Vedska modrost prav tako daje nitya-baddham, pogojenim živim bitjem, možnost da se poboljšajo, in tisti ki sprejmejo takšno transcendentalno znanje postopoma ponovno pridobijo svojo izgubljeno zavest glede izvajanja transcendentalne službe Gospodu z ljubeznijo. - SB 3.5.51, Komentar

Pogojeno živo bitje, zmedeno od iluzorne energije, smatra sebe kot del materialne kreacije zaradi pozabljivosti svoje duhovne identitete, in tako postane zapleteno v materialne aktivnosti življenje za življenjem. Ta materialni svet ni za namen Gospoda Samega, ampak za pogojene duše, ki so želele postati nadzorniki na osnovi od Boga podarjene majhne neodvisnosti. - ŠB 3.7.4, Komentar

"Ko živo bitje želi zlorabiti svojo neodvisnost in zdrsniti v neznanje, ga vse-milostni Gospod sprva želi zaščititi pred pastjo, vendar če živo bitje vztraja pri drsenju navzdol v pekel, mu Gospod pomaga pozabiti svoj pravi položaj. Gospod pomaga padajočemu živemu bitju drseti navzdol do najnižje toke, samo da bi mu dal priložnost videti, če je srečno v zlorabi svoje neodvisnosti". - Šrimad Bhagavatama (3.12.3.P)

Glede aktivnosti Bon Maharaja: O tem se bova pogovarjala, ko se srečava. Za zdaj ti povem, da je ta gospod zelo materialno ambiciozen. Želi uporabiti zavest Krišne za materialno ime in slavo. V preteklosti je močno užalil našega Guru Maharaja in zgodilo se je, da ga je na koncu Guru Maharaja zavrnil. In rezultat je, namesto da je postal velik pridigar zavesti Krišne, je ta gospod postal umetni vodja POSVETNE INSTITUCIJE. Postati pomemben mož po posvetni oceni ni uspeh v zavesti Krišne... Kakorkoli, vedeti moraš da ni osvobojena oseba in zatorej, ne more nikogar inicirati v zavest Krišne. Potreben je poseben duhovni blagoslov višjih avtoritet. - Pismo: Janardana, 4/26/68

"Že od nekdaj je njihova politika bila, da me zatrejo, in pripišejo zasluge sebi. Njihov predlog za kooperacijo je mit. Niso napravili ničesar kooperativnega. Kot veš, v nedavnem članku so predstavili stvari na način, kot da Madhava ustvarja svetovno gibanje in mi smo njihovi podrejeni. To je bila njihova mentaliteta od samega začetka. Tako ni nikakršne možnosti za sodelovanje z njimi. Raje se striktno izogibajte srečanj z njimi. Njim ni do pridiganja, ampak do materialnega dobička, slave in oboževanja. Drugače zakaj ne sodelujejo z menoj? Tako, sodelovanje ne pride v poštev. Ne spuščajte se v lahkomiselne pogovore. Bodite vedno pazljivi. Iskreno in resno izvajajmo svoje dolžnosti propagiranja na lastnih principih. Krišna in Šrila Prabhupada Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura sta naše edino upanje in nam pomagata. Če mora karkoli biti storjeno, mora to biti dogovorjeno na višjem nivoju med Madhavo Maharajem in mano, vendar vem, da je njegova mentaliteta drugačna in ni nikakršne možnosti za sodelovanje." - Pismo Acyutanandi - Paris, 6/8/74

Glede Bhakti Purija, Tirtha Maharaja, sta moja brata po Bogu in naj se jima izkaže spoštovanje. Vendar ne imejte nikakršnih intimnih stikov z njima, ker sta delovala proti navodilom mojega Guru Maharaja. Pismo: Pradyumna -- Los Angeles, 17. februar, 1968

Sri-Govindadeva. Podal si zelo lepo razlago v komentarju..
Prabhupada: Poskusil sem stvari predstaviti kolikor je mogoče. Na enem mestu sem kritiziral svoje brate po Bogu.
Tamala Krsna: Včeraj?
Prabhupada: Ne, ne, v Caitanya-caritamrti.
Tamala Krsna: Oh, da, na koncu na enem mestu. Bili smo... To je bilo užitek brati, zelo osebno.
Prabhupada: Sridhara Maharaja je malenkost...
Tamala Krsna: Je bral to?
Prabhupada: Mislim da.
Tamala Krsna: Ali je kakorkoli komentiral?
Prabhupada: Ne more komentirati. To so dejstva. Bila sta dva tabora. Eden tabor je uporabljal guruja kot instrument za samo-poveličevanje, in drug tabor je zapustil guruja. Tako so oboji žaljivci. Ta Kunja Babu, ta Tirtha Maharajev tabor, želel je uživati čutila skozi guruja. In Bagh Bazaar skupina, ti so odšli.
Tamala Krsna: Vasudeva.
Prabhupada: Oboji so veliki žaljivci.
Tamala Krsna: In Sridhara Maharaja?
Prabhupada: Sridhara Maharaja je pripadal Bagh Bazaar taboru. In jaz sem živel proč. Moj Guru Maharaja je to odobril. Rekel je, "Bolje je, da je stran od njih."
Tamala Krsna: Razumel je, da njegovi učenci niso...
Prabhupada: Bil je žalosten. Na zadnji stopnji je bil zgrožen.
- Sobni pogovor, April 22, 1977, Bombay

Vem da si v preteklosti obiskoval Lalita Prasadjija in ga verjetno nameravaš obiskovati tudi v prihodnosti, ko se vrneš v Indijo. To ni odobreno z moje strani in prosim te, da ne hodiš več k njemu. Nosi zamero do mojega Guru Maharaja in četudi je to transcendentalno, se bo to postopoma v tvojih očeh kazalo kot posvetno. Česarkoli se je mogoče naučiti iz knjig Šrila Bhaktivinoda Thakure, se je mogoče naučiti iz naših knjig. Ni nikakršne potrebe pa kakršnihkoli zunanjih navodilih. - Pismo: Gurukrpa, Yasodanandana -- Los Angeles, 25. december, 1973

V materialnem svetu je vsakdo kača, zavisten. Kača je zelo zavistna. Hodiš po eni strani, "Oh! Hodiš po moji strani?" To je kača. Brez zamere. Ker nekdo hodi -- ona ima strup in ga bo uporabila. To je kača. Brez zamere oziroma žalitve. Če jo nekdo poškoduje ali pohodi... Ne. "Oh, tako si drzen? Hodiš tukaj mimo? Ne veš da sem jaz kača." Sarpah krurah khalah krurah sarpat kruratarah khalah. Tudi takšni ljudje obstajajo. Brez potrebe so zavistni, žaljivi, brez potrebe. Ne prenesejo obilja drugih. Tako kot naši bratje po Bogu. Zavistni so. Kaj sem jim napravil? Opravljam svoj posel, poskušam služiti svojega Guru Maharaja. Vendar so zavistni, ker sem tako uspešen. Imam velik sloves, imam velik vpliv po celem svetu. Vsakdo me hvali za to... To je neznanje. Je obžalovanja vredno, ker pozirajo kot Vaišnave. Navaden človek je lahko takšen, toda oni se oblačijo kot Vaišnave in so tako zavistni. Ta Tirtha Maharaja, brez potrebe je bil zavisten, celo življenje se je boril na sodišču in umrl. - Sobni pogovor, 8. januar, 1977, Bombay

Problem je, da so stvari včasih interpretirane v skladu z nekogaršnjo lastno željo po čutnem uživanju. S tem imam osebno izkušnjo v instituciji mojega Guru Maharaja. Različni bratje po Bogu so na različne načine interpretirali besede Guru Maharaja za svoje čutno uživanje in celotna misija je propadla. To se še vedno dogaja zadnjih 40 let brez kakršnegakoli pravega dogovora. - Pismo: Tamala Krsna -- Tittenhurst, 18. oktober, 1969

Bija-nirharanam. Na to nagnjenje moramo vedno paziti, "Večji bom od njega, premagal ga bom." Tako kot moji bratje po Bogu. Njihovo stališče je, "Oh, postal je večji od nas," so zelo zavistni. Želeli so postati, vendar niso, zato so zavistni. To je materializem. Tukaj ni nikakršnega duhovnega smisla. - Predavanje: Šrimad Bhagavatam 7.7.28, 32-35 -- Mombassa, 11. september, 1971

Ne bodi potrt. Vse skozi so me moji bratje po Bogu poniževali, zatirali in tlačili -- vendar sem trdno nadaljeval s svojo dolžnostjo.
- Pismo: Gurudasa -- Los Angeles, 29. avgust, 1972

Moji bratje po Bogu so mi vseskozi jemali pogum, vendar nisem odnehal, opravljam svojo dolžnost in vedno držim svojega duhovnega učitelja pred seboj. - Pismo: Krsna dasa--Dallas, 9 September, 1972

"Ne želim diskutirati o aktivnostih mojih bratov po Bogu, vendar dejstvo je, da nimajo življenja za pridiganje. Vsi so zadovoljni s prostorom za stanovanje v imenu templja, imajo učence, da za njih nabavljajo hrano s transcendentalnimi prevarami, in jejo in spijo. Nimajo nikakršne ideje ali možganov, kako razširiti kult Čaitanje Mahaprabhua. Moj Guru Maharaja je iz tega razloga velikokrat tarnal in razmišljal je, da če je vsaj ena oseba razumela princip pridiganja, potem bo njegova misija dosegla uspeh. V poznih dnevih je moj Guru Maharaja bil zelo zgrožen. Dejansko, zapustil je ta svet predčasno, drugače bi bil nadaljeval živeti več let. Kljub temu je prosil svoje učence, da formirajo močno upravno telo za pridiganje kulta Čaitanje Mahaprabhua. Nikoli ni nikomur priporočil, da prevzame mesto ačarje v Gaudiya Mathu. Šridhar Maharaja je odgovoren za nepokornost temu navodilu Guru Maharaje, in on in dva druga, ki sta že mrtva, so nepotrebno mislili, da nekdo mora biti ačarja. Če bi Guru Maharaja takrat videl koga, ki bi bil kvalificiran za ačarjo, bi bil to omenil. Ker v noči, preden je odšel, je govoril o toliko stvareh, vendar ni nikoli omenil ačarje. Njegova ideja je bila, da se ačarja ne nominira med člani upravnega telesa. Odprto je rekel, ustanovite GBC in vodite misijo. Tako je njegova ideja bila, da med člani GBC, tisti ki bi se pokazal uspešen in samo-obsijan, bi na ta način ačarja bil avtomatično izbran. Šridhar Maharaja in njegova dva spoštovana družabnika, so neavtorizirano izbrali ačarjo in pozneje se je to izkazalo za zgrešeno. Rezultat je, da sedaj vsakdo trdi da je ačarja, čeprav lahko da je kanistha-adhikari brez sposobnosti za pridiganje. V nekaterih taborih je bil ačarja zamenjan tri krat na leto. Zato mi ne smemo napraviti iste napake v našem ISKCON gibanju. V resnici med mojimi brati po Bogu ni nikogar, ki je kvalificiran, da postane ačarja. Tako je bolje ne mešati se z njimi zelo intimno, ker namesto da inspirirajo naše študente in učence, jih lahko kdaj onesnažijo. To so že bili poskušali, še posebej Madhava Maharaja, Tirtha Maharaja in Bon Maharaja, ampak tako ali drugače sem rešil situacijo. To se dogaja. Biti moramo zelo previdni glede njih in se ne mešati z njimi. To je moje navodilo vsem vam. Ne morejo nam pomagati v našem gibanju, vendar so zelo kompetentni, da škodijo našemu naravnemu napredku. Tako moramo biti zelo previdni glede njih."
- Pismo: Rupanuga, 4/28/74

Kako je on realizirana duša? Če nekaj govori narobe, kako je realizirana duša? Proti šastri. To ni realizirana duša. Yah sastra-vidhim utsrjya vartate kama-karatah, na siddhim avapnoti. Obstajati mora dokaz iz šaster.
- Jutranji sprehod -- 5. april, 1974, Bombay

Sekcija 9

Navedbe ki utemeljujejo, da v odsotnosti verodostojnega duhovnega učitelja, nekdo lahko napreduje na višje nivoje devocijskega služenja po milosti knjige bhagavat.

Človeški razum ne more doumeti, kako lahko s služenjem osebe bhagavat ali knjige bhagavat, nekdo postopoma napreduje na poti devocije. Ampak, dejansko, to so dejstva…
- Šrimad Bhagavatam, 1.2.18, komentar

Zvok Šrimad Bhagavatama je transcendentalen, in resonanca Šrimad Bhagavatama je prav tako dobra kot Vedska. Tematika Šrimad Bhagavatama je znanost o obeh, Bogu in živem bitju. Redno poslušanje Šrimad Bhagavatama je prav tako izvajanje bhakti-yoge, in nekdo lahko doseže najvišjo popolnost enostavno z družbo Šrimad Bhagavatama. Oba, Šukadeva Gosvami in Maharaja Pariksit sta dosegla popolnost skozi medij Šrimad Bhagavatama.
- ŠB 2.9.4, komentar

Z iskrenim trudom, da posluša Šrimad Bhagavatam, nekdo realizira svoj izvoren odnos z Bogom v transcendentalnem razpoloženju služenja, prijateljstva, starševske privlačnosti ali zakonske ljubezni, in s takšno samo-realizacijo v trenutku postane situiran v transcendentalni službi Gospodu z ljubeznijo.
- ŠB 2.8.5, komentar

PREVOD: Osebe, ki redno poslušajo Šrimad Bhagavatam in vedno jemljejo stvar zelo resno, bodo imele Osebnost Boga, Šri Krišno, manifestirano v svojih srcih v kratkem času.
- ŠB 2.8.4

PREVOD: Zvočna inkarnacija Gospoda Krišne [to je Šrimad Bhagavatam], Vrhovne duše , vstopi v srce samo-realiziranega bhakte, sede na lotosov cvet njegovega ljubezenskega odnosa in tako čisti prah materialnega druženja, kot je strast, jeza in hrepenenje. Tako deluje kot jesenski dež na rezervoar blatne vode. - ŠB 2.8.5

Z branjem in poslušanjem Šrimad Bhagavatama kot znanstvene predstavitve, bo pogojena duša postopoma dvignjena na višji status transcendentalnega znanja, po osvoboditvi od iluzorne energije, bazirajoče na čutnem uživanju. - ŠB 2.7.53, komentar

Iniciacija ali brez iniciacije, prva stvar je znanje. [premor] ...znanje. Inicijacija je formalnost. To ni zelo pomembna stvar. - Intevju z novinarjem -- 16. oktober, 1976, Chandigarh

Kdorkoli izmed vas -- ko privoliš slediti regulativnim principom in si priporočen od naših ljudi, potem si tudi ti lahko iniciran. Iniciacija je formalnost. Najprej se moraš odločiti, če se boš držal pravil in regulacij in postal zavesten Krišne. To moraš premisliti. Odločiti se moraš, če se boš to zavest Krišne vzel resno. To je tvoja odločitev. Iniciacija je formalnost. Če si resen, to je prava iniciacija. Če si razumel to filozofijo Krišne in si se odločil, da se boš resno posvetil zavesti Krišne in pridigal to filozofijo drugim, to je iniciacija. Moj dotik je enostavno formalnost. Bistvo je v tvoji odločnosti. To je iniciacija. - Pogovor, "The Search for Divine", Back To Godhead Magazine # 49

Petje Hare Krišna je naš glavni posel, to je prava iniciacija. In ker vi vsi sledite mojim navodilom, je na ta način iniciacija že tukaj. - Pismo: Tamala Krsna -- 19. Montreal, avgust, 1968

Kot smo že pojasnili, Šrimad Bhagavatam je tako znanstveno predstavljen, da bo vsak iskren študent te velike znanosti sposoben razumeti znanost o Bogu enostavno s pozornim branjem, ali enostavno z rednim poslušanjem od verodostojnega govornika.
- ŠB 2.7.52, komentar

Sekcija 10

V imenu ljubezni, sodelovanja in enotnosti, o nevarnostih ignoriranja kontradikcij. Vključena je tudi podpora šaster, za ta način predstavitve filozofije zavesti Krišne.

Srečen pomeni, da ima sposobnost razlikovanja. Nekdo, ki ima srečo da razlikuje, lahko potem razume Krišno. - Šrimad Bhagavatam 6.1.15 -- London, 30. julij, 1971

Ne bi smeli zavreči našega razuma in moči razlikovanja, samo da bi bili nežni. Nekdo mora imeti dobro moč razlikovanja, da pravilno presodi stvari. Ne bi smeli slediti nežni naravi ženske in s tem sprejeti to, kar ni pristno. - ŠB 1.7.42

Brez da se najprej pravilno razume znanost o Absolutni Resnici, za nekoga ni mogoče razviti čvrste devocije do Vsevišnjega Gospoda. - Renunciation Through Wisdom, stran 30

Posvetno proizveden zvok nima nikakršne potence, in tako, na videz transcendentalen zvok, prejet od neavtorizirane osebe, prav tako nima potence. Nekdo bi moral biti dovolj kvalificiran, da prepozna takšno transcendentalno potenco. Bodisi z diskriminacijo ali po srečnem naključju, če je nekdo zmožen prejeti transcendentalen zvok od verodostojnega duhovnega učitelja, je njegova pot osvoboditve garantirana. – ŠB 2.9.8, komentar

Nedolžnost-naivnost ni opravičilo zakona. Če rečeš na sodišču, da te je nekdo zavedel, da greš na levo stran, to ne pomeni, da boš osvobojen kazni. Postati moraš tako inteligenten človek, da te drugi ne bodo mogli zavesti.
- Šrimad Bhagavatam predavanje 7.6.6-9 – San Francisco, marec, 1968

Znanost resnega učenja določene stvari se razlikuje od sentimentov fanatikov.
-ŠB 2.7.53, komentar

Šrila Prabhupada: Nitir, z argumentom, z logiko, ko nekdo postane zmagoslaven, ta zmaga je Krišna. Brez Krišne ...
Chanobhai: Je zmaga Boga, ne njegova.
Šrila Prabhupada: Da.
- Jutranji sprehod – 2. april, 1974, Bombay

Asammoha, svoboda od dvoma in iluzije je lahko dosežena, ko nekdo ni omahljiv in ko razume transcendentalno filozofijo. Počasi ampak sigurno postaja svoboden od zmedenosti. Nič ne bi smelo biti sprejeto slepo; vse bi moralo biti sprejeto s pazljivostjo in opreznostjo.

Mi smo tudi odvetniki. Ne v materialnem smislu. Vendar mi vemo, kaj je zakon Boga. – Sobni pogovor z Mosieur Mesman, šef odvetniške hiše v Parizu -- junij, 1974, Paris

Naš proces je, da prikažemo zavest Krišne takšno kot je, ne tako, kot bi jo drugi radi videli. – Pismo: Yogesvara -- Bombay, 28. december, 1971

Ko je bil moj Guru Maharaja prisoten, so se celo veliki, veliki učenjaki bali govoriti z njegovimi začetniškimi študenti. Mojega Guru Maharaja so imenovali "Živa Enciklopedija," lahko je govoril s komerkoli na katerokoli temo. Bil je tako učen -- mi bi morali biti takšni, kolikor je le mogoče. Brez kompromisa -- Ramakrishna, avatarji, yogiji, VSAKDO JE BIL SOVRAŽNIK GURU MAHARAJU -- nikoli ni delal kompromisov. Nekateri bratje po Bogu so se pritoževali, da je to pridiganje tehnika sekanja in da ne bo uspešna. Ampak videli smo, da tisti, ki so kritizirali, so padli. Kar se mene tiče, sem privzel taktiko mojega Guru Maharaje -- BREZ KOMPROMISA.
- Pismo: Karandhara, 27. julij, 1973

Satyam, resnicoljubnost, pomeni, da naj bi dejstva bila predstavljena takšna kot so, za dobrobit drugih. Dejstva ne bi smela biti napačno predstavljena. V skladu s socialnimi konvencijami je rečeno, da naj bi nekdo govoril resnico samo, ko je ta prijetna za druge. Vendar to ni resnicoljubnost. Resnico bi morali govoriti naravnost, tako da bodo drugi v resnici razumeli, kakšna so dejstva. Če je človek tat in če so ljudje posvarjeni da je tat, to je resnica. ČEPRAV JE RESNICA VČASIH NEPRIJETNA, SE NEKDO NE BI SMEL VZDRŽATI OD GOVORJENJA LE TE. Resnicoljubnost zahteva, da so dejstva predstavljena takšna kot so, za dobrobit drugih. To je definicija resnice.
- Bhagavad-Gita 10.4-5, komentar

Dr. Patel: Z vsem spoštovanjem, gospod, ampak moramo imeti neko vrsto obzirnosti za poglede drugih.
Prabhupada: Ne, ne. Ker če moramo pridigati, ne moremo delati nikakršnega kompromisa.
Dr. Patel: Vi čutite na ta način, mi ne nasprotujemo. Ampak morali bi imeti spoštovanje tudi do pogledov drugih.
Šrila Prabhupada: Ne, mi imamo vso spoštovanje, ampak ne nepotrebno spoštovanje.
Dr. Patel: Ampak tudi nepotrebno spoštovanje včasih..., glede na...
Šrila Prabhupada: Ne, ne, mi imamo spoštovanje. Ampak TATU BI MORALI REČI TAT. To je resnica.
Dr. Patel:
Vi ste sodnik in vi ste...
Šrila Prabhupada: Ne, ne, jaz nisem sodnik. Jaz samo govorim na osnovi Bhagavad-Gite. – Jutranji sprehod -- 5. april, 1974, Bombay

Svarupa-jnana -- ali resnično znanje, ki zadeva sadhako, sadhano, in sadhyo -- se ne razlikuje od svarupe ali suddha bhakti. Ko se takšna svarupa-jnana še ni razvila v sadhako -- vendar se je želja za prečkanjem materialne eksistence razvila znotraj njega -- potem so simptomi bhakti, ta čas opaženi na njem, samo bhaktyabhasa. Ta bhaktyabhasa se trasformira v suddha-bhakti, ko nekdo doseže svarupa-jnano. Celo za pravilno inicirane Vaišnave v pristno sampradajo, se vastu-prabha -- osvetlitev nekogaršnje identitete, ki izhaja iz mantre prejete pri iniciaciji od njegovega dikša guruja -- ne pojavi, dokler ne sprejme prosvetlitve o svoji svarupa-jnani preko milosti šikša guruja. Glede na neznanje o svarupa-jnani, svarupa-suddha-bhakti ostaja zakrita. Zatorej,  vidna je samo bhaktyabhasa.

Na nesrečo, v sedanji družbi, v imenu suddha-bhakti, se različni tipi mešane devocije -- kot so karma-misra, jnana-misra, in yoga-misra, kot tudi različne onesnažene in namišljene koncepcije -- razširjajo kot bakterije kuge. Ljudje na splošno smatrajo te onesnažene in mešane koncepcije za bhakti. Spoštujejo jih kot takšne in so tako oropani suddha bhakti. Te onesnažene in mešane koncepcije so naši največji sovražniki. Nekateri ljudje pravijo, da ni vrednosti v bhakti: da je Bog samo imaginaren sentiment, da je človek samo kreiral podobo Boga preko domišljije in da je bhakti bolno stanje, nesposobno dati nam kakršnokoli dobrobit.

Ti tipi nasprotnikov nam ne morejo toliko škoditi, ker jih zlahka prepoznamo in se jim izognemo. Kakorkoli, tisti ki propagirajo bhagavad-bhakti kot najvišjo dharmo -- vendar se obnašajo proti principom suddha-bhakti -- so lahko posebno škodljivi za nas. V imenu bhakti, nas poučujejo proti dejanskim principom bhakti. To nas v končni fazi vodi k poti, ki je diametrično nasprotna bhagavad-bhakti. Zatorej, z velikim prizadevanjem, so prejšnji ačarje definirali svarupo, oziroma pravo naravo bhakti, in nas znova in znova svarijo, da se držimo stran od onesnaženih in mešanih koncepcij. - Bhakti Viveka Tattva - Njegova Božanska Milost Šrila Bhaktivinode Thakura Prabhupada

Sekcija 11

Navedbe v zvezi z Vaishnava Foundation.

Ne morete soditi gibanja enostavno po številu privržencev. Če je eden človek pristen, potem je gibanje uspešno. To ni vprašanje kvantitete, ampak kvalitete.
- Nauk o samospoznaji, poglavje 2, "Izbrati duhovnega učitelja - Svetniki in goljufi"

Ne bodi potrt. Vse skozi so me moji bratje po Bogu poniževali, zatirali in tlačili -- vendar sem trdno nadaljeval s svojo dolžnostjo.
- Pismo: Gurudasa -- Los Angeles, 29. avgust, 1972

Moji bratje po Bogu so mi vedno jemali pogum, ampak jaz nisem odnehal, opravljam svojo dolžnost in vedno držim mojega duhovnega učitelja pred seboj.
- Pismo: Krišna das -- Dallas, 9. september, 1972

Moliti moramo h Krišni, da nas reši pred napadom toliko slabih elementov.
- Pismo: Rupanuga -- Bombay, 18. december

Ekas candras tamo hanti na ca tarah sahasrasah. Če lahko, hočem reči, dvignemo eno osebo do zavesti Krišne, to pomeni, da smo uspešno pridigali svojo misijo. Eden mesec je boljši kot milijone zvezd. Hare Krišna. – Los Angeles, 22. december, 1968.


Založniško pravico za vse citate iz knjig Njegove Božanske Milosti A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupade ima Bhaktivedanta Book Trust