English | Hrvatski

ZAVEST KRIŠNE

VAISHNAVA FOUNDATION

Sledeči stopinjam najodličnejšega oznanjevalca zavesti Krišne v zahodnem svetu

NJEGOVE BOŽANSKE MILOSTI A.C. BHAKTIVEDANTA SWAMI PRABHUPADE


Razkrinkanje nove teorije

Avtor: Kailasa Candra das

Prabhupada: Ne, govorijo mi "Pij to, pij to, pij to."
Vodilni Tajnik: Toda Prabhupada, če ne boste pili ...
Prabhupada: Ne. V redu je kar praviš, vendar prisilno pitje je zelo nadležno.
Vodilni Tajnik: Toda ali ni največja nadloga to, da se ne počutite  dobro? In razlog za to je pomanjkanje moči. In brez da nekaj zaužijete, ne boste pridobili moči.
 Prabhupada: Kako naj neprestano pijem?
Vodilni Tajnik: Lahko da je nadležno, toda ni tako nadležno kot je to bolno stanje. Zdi se mi, da bo za izboljšanje stanja potrebno sprejeti nekaj nadležnosti.
Prabhupada: Ne, ne ... Kakšno nadležnost? Ne morem toliko piti ...
Vodilni Tajnik: ... ko je nekdo v bolnem stanju je naravno, da mu ni do zdravil ali do hrane, toda če se ne prisili, potem se ne more znebiti tega stanja.
Prabhupada: To stanje je končano. Nimam moči, da bi karkoli silil.
Vodilni Tajnik: Ali ne želiš naše pomoči, da si pridobiš to moč?
Prabhupada: Kaj pa lahko napravite?

(kakšno minuto kasneje)

Prabhupada: Mislim da lahko Jayapataka to opravi, če želi. Njega sem že namestil. Povej mu.
Vodilni Tajnik: Da.
Prabhupada: Jayapatakovo ime je na listi namestnikov?
Evropski GBC: Da, je na listi, Šrila Prabhupada. Njegovo ime je bilo na tej listi.
Prabhupada: Torej ga nameščam, da to opravi v Mayapuru, in ti lahko greš z njim. Jaz bom za ta čas prenehal. Je to v redu?
Vodilni Tajnik: Prenehal s čem, Šrila Prabhupada?
Prabhupada: Z iniciranjem. Namestil sem sem svoje učence. Je to jasno ali ne?
Tempeljski predsednik: Jasno je.
Prabhupada: Ali imaš listo z imeni?
Vodilni Tajnik: Da, Šrila Prabhupada.
Prabhupada: In, če se po Krišnovi milosti opomorem od tega stanja, potem lahko spet začnem. V tej situaciji me ne bi smeli siliti, da iniciram. To ni dobro.
- 18 oktober, 1977, sobni pogovor v Vrindavanu (poudarek dodan)

Pojavila se je nova zahrbtna teorija in čisto mogoče je, da se bo širila kot gozdni požar. Podobno kot se je zadnja takšna teorija razširila, tudi ta bazira na zelo šibkih "dokazih"; je daleč od trdne, dokončne resnice.

Zanimivo--in z nemalo primesi ironije--je, da je ta nova teorija zelo destruktivna glede na ritvik. V primeru, če še nisi uganil, zadnja nova teorija (omenjena zgoraj) je ritvikvada, ki se je razbohotila kot ne vem kaj v zgodnjih devetdesetih. Bazirala je samo na dveh besedah oziroma frazah, namreč, "od zdaj naprej" in "inicirani učenci" (kot skrbniki imetja).

Sedanja nova teorija bazira na stavku iz zgoraj navedenega sobnega pogovora z Njegovo Božansko milostjo. Ta diskusija se je zgodila tretji teden oktobra, 1977. Bengalski gospod po imenu Sukamal Roy Chowdury je ravnokar prispel iz New Yorka. Prosil je, če lahko Šrila Prabhupada izvede, v Vrindavanu, iniciacijski obred zanj. Želel je namreč, da to opravi Njegova Božanska milost, tako bi postal njegov iniciran učenec. Drugače kot večina Prabhupadovih zahodnih bhakt, nekateri Indijci oziroma Hinujci pridajajo velik pomen temu, da je obred izveden direktno s strani njihovega dikša guruja. To je kontekst; sigurno, tukaj je nekaj prostora za drugačno interpretacijo. Kakorkoli, tako sem jaz stvar dojel.

Njegova Božanska Milost vpraša za tega Indijca in Šrila Prabhupadi je rečeno, da je prispel. Potem Šrila Prabhupada reče, "Nekatere izmed vas se namestil, da inicirate." Bodi pozoren na pretekli čas. Nakazuje na nekaj, kar je bil že napravil. Kaj bi to lahko bilo? Pravkar sem ti podal žogo, ki bi jo moral zadeti.

Prabhupada je, seveda, nakazoval na ponovno vzpostavitev rittvik aranžmaja za iniciacije. Pravi, "Namestil sem." Enajst izbranih namestnikov za izvajanje funkcije je takrat bilo dobro znanih. Uradni pismo iz 9. julija -- in vsi vedo sedaj za to pismo -- vsebuje seznam teh enajstih rittvikov (namestnikov). To je stvar, na katero je Prabhupada nakazoval -- ali, če se izrazim drugače, to je celoten kontekst sobnega pogovora oziroma diskusije dne 18-10-77.

Če ponovimo, ko je Njegova Božanska Milost ponovno vzpostavil rittvik sistem (samo nekaj mesecev pred tem sobnim pogovorom), je bil dodan samo eden nov element. Kaj je bilo to? Večina vas to že ve: Namestniki (rittviki) niso več rabili najprej konzultirati Prabhupade, preden so nekoga sprejeli kot iniciranega učenca Njegove Božanske Milosti. Enostavno so se lahko odločili in potem aranžma izvedli.

Drugače ni bilo nič novega. Izvajal se je pred tem veliko let in je nedavno bil prekinjen. Prosim drži v umu ta kontekst, ker, če ga izgubiš iz fokusa, potem vse postane megleno. Neumen mora biti prevaran, in zmedenost spomina vodi direktno k izgubi inteligence. Ta nova teorija je zelo neinteligentna.

Čeprav to ne bi smelo biti potrebno, radi poznavanja zgodovine navajamo direktno iz direktive podane 9. julija: "Nanovo inicirani bhakte so učenci Njegove Božanske Milosti A.C. Bhaktivedanta Svami Prabhupade."  Bodisi da daješ prednost besedi "predstavnik" ali "namestnik" ali "rittvik," v resnici ni nikakršne materialne ali duhovne razlike; vsi izrazi nakazujejo na odnos duhovnika, ki izvaja iniciacijski obred v prid Sampradaya Ačarje, Šrila Prabhupade.

Shaktyavesh-avatarju, Šrila Prabhupadi, sta v pogosto citiranem (in navadno napačno razumljenem) sobnem pogovoru maja, 1977 -- v tako imenovanem določitvenem traku -- bila postavljena dva vprašanja. Oba sta bila v zvezi z novoprišleki, ki so želeli postati inicirani učenci v liniji nasledstva učencev. Zaradi Šrila Prabhupadove bolezni iniciacij nekaj časa ni bilo. Eno vprašanje je bilo, kaj se naj napravi v času, ko je bil še vedno z nami. Drugo vprašanje je bilo, kaj se naj napravi (glede iniciacij), ko ga več ne bo z nami.

Šrila Prabhupada je odgovoril na prvo vprašanje na sledeč način:

NBM: Priporočil bom nekatere izmed vas, da delujete kot ačarje pomočniki. Vodilni Tajnik: Ali se to imenuje rittvik-acharya? NBM Šrila Prabhupada: Rittvik, da.

To je celoten kontekst kratke diskusije s Šrila Prabhupado, 18. oktobra 1977, v zvezi s prošnjo gospoda Chowdurya za iniciacijo. Ni potrebe po vpeljevanju kakršnekoli nove teorije v ta kratek in skoraj skrivnosten dialog. Stvar je enostavna--in več ali manj postranska.

Nihče ni imenovan dikša-guru v tej diskusiji. Namesto tega, imenovani so točno tako, kot so bili od tega poletja naprej: Namestniki. Še vedno so nameščeni, da vodijo iniciacijske obrede v svojih conah. Namestniki česa so? Vse se nanaša na "listo," ki--in tukaj ni nikakršne kontradikcije--je lista ritvikov iz 9. julij direktive.

Ni nikakršnega ukaza, da kdorkoli postane dikša-guru. Ni nobenega novega ukaza. Njegova Božanska Milost enostavno opisuje svoje stanje in pravi, da "Ni dobro" inicirati v takšnem stanju. Seveda, tako veliko neumnih in lunatičnih bhakt je fanatično in spontano dovzetnih, da postanejo zaprepadeni ob čemerkoli novem. Vrnimo se k zgodovini ritvika, še posebej k teoriji ki pravi, da je Prabhupada dikša-guru za preostanek Železne Dobe Hinavščine in Prepira.

Ali se spominjate, kako se je ta teorija pojavila? Mogoče je bolje če vprašam, koliko vas sploh pozna zgodovinska dejstva v zvezi s pojavitvijo te bajne skovanke?

Tukaj so, na kratko, ta dejstva. Poleti 1988 je Swami B. R. Sridhar zapusti svoje telo. Zapustil je svojo Voljo. V njej je rekel, da je Šrila Prabhupada (naš Šrila Prabhupada) kreiral ritvik sistem iniciacij za po svojem odhodu, in da on (Swami B. R. Sridhar) želi ta isti aranžma v zvezi s svojim nameščenim naslednikom.

Oh, oh. Zlahka je bilo mogoče pričakovati, da se bo iz tega izcimilo kaj neugodnega. In, seveda, se tudi je. Oseben služabnik Machiavellianskega manipulatorja (vodilni tajnik) se je leta 1989 pojavil iz Washingtona in združil tri nezadovoljne brahmine v Mississippiju. Ta oseben služabnik je rekel, da je slišal Njegovo Božansko Milost govoriti o postavitvi vrste ritvik sistema s sannyasijem, kateremu je on (oseben služabnik) takrat asistiral. To je to, čemur pravijo končen dokaz!

Trije brahmini so idejo sprejeli. Kmalu se jim je pridružil še eden (bivši) sannyasi, ki je trdil, da mu je Vodilni Tajnik nekaj podobnega omenil v Vrindavanu--in on je nekaj malega zabeležil v svoj dnevnik. Še eden osupljiv dokaz. Naj omenim, da sem tesno sodeloval s tem bhakto več mesecev leta 1978. Niti enkrat mi ni omenil tega, čeprav sva o "novi guru" aranžmaju govorila nešteto ur in stvar tehtala iz vseh možnih zornih kotov v tej omamni epohi.

Nekaj oseb se je kasneje pridružilo tej skupini (čeprav sedaj ti trdijo, da so sami izvorni oznanjevalci ritvik sistema). Ritvik skovanka je rasla. Takoj sem napisal pisno stališče proti temu; nekatere napovedi, ki sem jih podal v tem dokumentu so se uresničile skozi leta. Ritvik filozofija se je kazala kot polna upanja, toda skovan tako imenovan "ISKCON" je ni sprejel.

Originalna ritvik iniciativa (predstavljena od Mississippi skupine) je trdila, da morajo ritviki biti posebni in napredni bhakte, avtorizirani od G.B.C. za izvajanje iniciacij v prid Prabhupade po njegovem odhodu. No, če je to tako imenovan sistem, potem ni funkcioniral niti za minuto. Vsi ti drugi ritvik sistemi nisi nič drugega kot izkrivljanje (domnevno) dejanskega sistema, ki naj bi ga Prabhupada bil avtoriziral.

Kakorkoli, ritvik je bil popolnoma brezsmiselna teorija. Je brez substance. Je popolnoma anti-Vedska in anti-Vaišnavska. Sampradaya sistem nasledstva učencev ni nikoli odobril karkoli podobnega. Temeljila je na tako šibkih dokazih, da stežka katerokoli izmed teh stvari sploh imenuješ dokaz. Tako imenovan določitveni trak ji ni dajal nobene opore, toda, zaradi moči iluzije, ritviki kričijo do nebes, češ da je na magnetofonskem traku stvarna hrana za njihovo prevaro.

Lahko bi nadaljeval na dolgo in široko, kako smešna je ta ritvik trditev. Kakorkoli, ne želim skreniti s teme. Moj namen (v tem kratkem potovanju po spominu) je vse vas spomniti, kako so vse te teorije bile aktivirane na osnovi najmanjšega drobca tako imenovanega dokaza in potem eksplodirale v celo novo gibanje--z negativnimi posledicami za (če citiram Guru Kripa prabhua) Pravo Hare Krišna Gibanje. 

Kot omenjeno zgoraj, pojavila se je nova teorija. Zelo zahrbtna teorija. Trdi, glede na spačeno interpretacijo sobnega pogovora iz 18. oktobra (citiran zgoraj), da je Šrila Prabhupada ukinil ritvik aranžma (ponovno vzpostavljen samo nekaj mesecev pred tem) in spremenil enajst ritvikov v enajst dikša-gurujev.

Jaz to imenujem Brezšivna Pretvorbena Teorija. Bili so napravljeni za ritvike z eno novo močjo (v resnici ne tako zelo pomembno), in potem, nenadoma in na nejasen način, so bili povišani na status dikša-gurujev na najvišjem nivoju. V enem sobnem pogovoru. V nekaj stavkih. Brez razlage. Brez novih navodil, kako naprej. Brez pojasnila.

In, istočasno je ritvik bil ukinjen.

Poglejmo nasproten dokaz; je zelo čvrst. Nahaja se v samem sobnem pogovoru. Najprej, kot že omenjeno, Prabhupada je začel vso diskusijo: "Nekatere izmed vas sem namestil, da inicirate." Vso stvar daje v matrico določitve ritvikov, da izvajajo iniciacijske obrede v različnih conah po svetu. Jayapataka swami je bil ritvik namestnik za Indijo. G. Chowdury je ravnokar prišel iz New Yorka. Želel je, da ga Prabhupada inicira. Prabhupada razume bistvo želje g. Chowdurja in tako lahko sklepamo, kaj je bilo bistvo tega pogovora; svoj pogled sem že razložil.

Ali ni popolnoma smiselno, da bi Njegova Božanska milost potem prosil svojega Vodilnega Tajnika, da g. Chowduryu razloži, da bo eden izmed ritvikov za to cono izvedel iniciacijski obred (v prid Šrila Prabhupade)? To je nedvomno motilo g. Chowdurya in lahko da je bil rahlo potrt. Toda to je to, kar je bilo postavljeno, Šrila Prabhupada nikakor ni bil v položaju, da bi bil obred izvedel sam.

To je razlog zakaj sem vstavil prvi del tega sobnega pogovora. Bodi pozoren, celo pitje vode je Šrila Prabhupadi takrat povzročalo težave. Manj kot mesec dni kasneje nas je zapustil. Iz fizične perspektive je bil v zelo slabem stanju. Iz fotografske perspektive je izgledal zelo oslabljen. Nima moči--to je jasno povedano v diskusiji--toda za izvadbo žrtvovanja je potrebna fizična moč, še posebej v javnosti. Komaj da ima moč celo za jemanje zdravil ali hrane. Z drugimi besedami, vso star je mogoče razložiti v smislu iniciacijskega obreda--v smislu izvedbe yajne--in ne kot iniciacije same. Prabhupada je tako že iniciral nove učence; aranžma je bil napravljen. Njegova Božanska Milost je želel, da njegovi učenci g. Chowduryu vse skupaj pojasnijo; zelo verjetno zato, da ne bi postal potrt in odšel.

Ta interpretacija je popolnoma smiselna. Sklada se s kontekstom celotne diskusije. Da, potrebuje figurativno interpretacijo ene besede, toda to ni svetoskrunsko. Vsake toliko časa moramo biti pripravljeni na to. To pride z duhovnim teritorijem. Ko je direktna interpretacija nesmiselna, potem moraš sprejeti indirektno interpretacijo. Kje je problem?

Ali je katerikoli izmed enajstih sebe smatral za dikša-guruja 18. oktobra? Lahko bi šel v obširen zgodovinski oris, vendar je na tej točki dovolj reči, da nihče. Eden izmed njih je začel inicirati na svojo roko (prav tako je sprejel uttama-adhikari čaščenje od vseh, vključno od svojih bratov in sester po bogu), toda to je bilo nekaj dni po Prabhupadovem odhodu. Nihče ni počel česar podobnega oktobra in prvo polovico novembra 1977. Niso vedeli, kaj so. V resnici niso niti vedeli, kako naj bi delovali (spomni se "Kaj sedaj?" v BTG-ju).

Z drugimi besedami, oktobra 1977 ni bilo nikakršnih direktiv v gibanju, da je Prabhupada ukinil ritvik in priznal enajst ritvik-ačarij kot polnomočne dikša guruje. To se ni zgodilo, in se niti ni moglo zgoditi. Nič se ni zgodilo - in tudi nič v resnici pomembnega ni prišlo na dan v sobnem pogovoru tega 18. oktobra.

Med sredino novembra 1977 in holokavstom 1978 je bilo medvladje; to je dejstvo. Vsakdo je bil v stanju šoka. Toda nihče ni smatral kateregakoli izmed enajstih ritvikov za dikša-guruja pred Prabhupadovim odhodom iz manifestirane eksistence. Brezšivni Pretvorbeni Teoriji--bazirani na frazi: V tej situaciji me ne bi smeli siliti, da iniciram--se ne bi smelo dovoliti, da razvije zagon in uide izven kontrole. Ritvikvada je lansirala svoj izmislek na zelo podoben način in sedaj je centrifugalno izven kontrole; neprestano se pojavljajo nove variacije. Teh enajst nikoli ni bilo legitimnih iniciacijskih duhovnih učiteljev. Omejene moči teh enajstih ritvikov, pred Prabhupadovim odhodom, bi morale biti jasno razumljene takšne, kot so v resnici bile. Te moči so bile omejene, ker nihče izmed teh mož ni bil vzvišena, realizirana duša.

Naj povzamem za bistrejšo sekcijo bhakt:

1) V sobnem pogovoru 18/10/77 Šrila Prabhupada ni nikomur ukazal, vključno z vsemi enajstimi ritviki (kasnejšimi mahabhagavat imitatorji), da postanejo dikša-guruji;

2) Šrila Prabhupada ni ukinil prejšnje ritvik ureditve skozi ta sobni pogovor;

3) Šrila Prabhupada je v tem sobnem pogovoru nakazoval na določitev ritvikov, in to je bil celoten kontekst te diskusije;

4) Pristen duhovni učitelj ne prizna svojih učencev kot samostojnih dikša-gurujev na takšen omalovaževalen in indirekten način;

5) Indirektne (gauna oziroma lakshana-vritti) interpretacije oziroma izjave so včasih potrebne, še posebej ko direktna interpretacija vodi v vse vrste brezsmiselnih razvejanosti. Ta princip je v polnosti aktiviran v tej instanci, v zvezi s tem, kaj je Šrila Prabhupada mislil ko je rekel, da inicirati v njegovem stanju ni dobro;

6) Lahko da je g. Chowdury  upal, da bo Šrila Prabhupada zanj izvedel iniciacijski obred; takšna želja z njegove strani ne bi bila nerazumljiva. G. Chowdury lahko da je stežka razumel, zakaj naj bi bil za izvedbo obreda, ki ga bo izvedla njemu nepoznana oseba, poslan v Mayapur. Razumevanje diskusije iz te perspektive je logično, realistično in razumno;

7) Prabhupada ni imel moči za izvedbo ognjene yajne;

8) Da nekdo sedaj trdi, da je Prabhupada na ta omalovažujoč način napravil iz enajstih ritvikov dikša-guruje 18. oktobra 1977, je zgodovinski revizionizem;

9) Nihče v gibanju, vključno z enajstimi, ni tako razmišljal; zelo malo bhakt je sploh vedelo za ta sobni pogovor iz 18. oktobra;

10) Phalena-pariciyate. Rezultati nakazujejo, da nihče izmed teh mož ni bil guru, bodisi leta 1977 ali 1978 ali kasneje.

Obstaja eksoterična religija in obstaja ezoterična religija. Pristna dharma je vedno ezoterična; množice je ne morejo razumeti. Lahko ostane čista, vsaj delno, zaradi te kvalitete. Eksoterične frakcije religije vedno prihajajo z neavtoriziranimi spremembami in zgodovinskimi revizijami. Upri se jim. Ne pridruži se jim. Razumi subtilno resnico v tem sobnem pogovoru. Bil si posvarjen.

Za zaključek, naj predstavim osebno anekdoto. Septembra 1977 sem bil na Floridi. Tam je bil neiniciran temnopolt bhakta iz Detroita. Bil je dober trgovec in imel je avtomobil. Resnično si je želel biti iniciran od Šrila Prabhupade.

Imel je nekaj sentimentalne naklonjenosti do vodilnega pooblaščenca za yatro v Detroitu--eden izmed enajstih predstavnikov--in ta ritvik ačarja ga je hrabril, naj počaka. Razumel sem, kaj se dogaja. Ohrabril sem tega človeka, naj ne čaka. Skupaj sva potovala v New Orleans in Tempeljski Predsednik je izvedel iniciacijsko žrtveno yajno dan preden je Njegova Božanska Milost zapustil manifestiran nivo. Pooblaščenec upravnega telesa je nejevoljno dal svojo odobritev. Ta novi mož nikoli ni smatral, da je bil iniciran učenec pooblaščenca New Orleans cone, kjer se je ta obred izvedel. Nikoli ni mislil, da je iniciran učenec prej omenjenega predstavnika cone iz Detroita; dejstvo je, da je smatral, da se je temu izognil, s tem ko je prejel iniciacijo ob še pravem času.

Veliko sleparskih teorij preži tam zunaj. Močno ti svetujem, da se ne ujameš v katerokoli izmed teh. Rupanuga prabhu je opravil veliko službo v prid Vsevišnjega Gospoda, še posebej s pridiganjem v Buffalu, ko je Prabhupada bil še z nami. Nedavno je zelo pomagal pri razkrivanju negativnih razvejanosti in posledic neavtoriziranih sprememb knjig.

Našo pozornost je pritegnil z analizo sobnega pogovora iz 18. oktobra, primarno da bi vrgel dvom na veljavnost ritvik gibanja; naslov članka je nakazoval prav na to. Ne sramoti Rupanuga prabhuja s porivanjem kakšne izkrivljene interpretacije tega, kar je bil osvetlil. Njegov argument, da določena sekcija tega sobnega pogovora predstavlja ritvik kot nič več od začasnega ukrepa, je močan. Interpretacija (ne morem reči argumentiranje), da ta sekcija pogovora dokazuje, da je ritvik bil ukinjen 18/10/77--in je enajst ačarij-namestnikov bilo povišanih v dikša-guruje--je prismojena.

OM TAT SAT


Založniško pravico za vse citate iz knjig Njegove Božanske Milosti A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupade ima Bhaktivedanta Book Trust